Persbericht

ERP overschrijdt nog steeds budgetten

~ Analistenonderzoek: post-implementation veranderingen grootste oorzaak van overschrijden budgetten in middensegment ~

Brussel, 7 april 2008 - Middelgrote bedrijven overschrijden nog steeds hun budgetten voor ERP-applicatie-implementaties. Dit blijkt uit een recent analytisch onderzoek. Een belangrijke oorzaak voor deze voortdurende miskleunen zijn onverwachte kosten die na de initiële implementatie van de software aan het licht komen.

Het onderzoek is gesponsord door ERP-aanbieder Agresso en uitgevoerd door IDC als onderdeel van het AppStats Survey dat ieder kwartaal wordt gehouden. Het onderzoek beslaat meer dan 250 bedrijven wereldwijd. Een op iedere tien van deze bedrijven ervaart dat de kosten na implementatie zelfs hoger zijn dan 75 procent van het totaalbudget. Weinig verrassend overschrijdt bijna de helft van alle financiële applicatieprojecten nog steeds het budget waarvan sommigen zelfs met 100 procent.

"Het is schokkend te zien dat de ERP-industrie zijn slechte reputatie als het aankomt op het vasthouden aan het budget niet kan weerleggen", zegt Ton Dobbe, VP Product Marketing bij Unit 4 Agresso. "We voeren nu een andere strijd dan eind jaren negentig. Toen mislukten veel ERP-projecten door onervarenheid met de technologie en beginnersfouten als inadequate training en onrealistische verwachtingen."

"De industrie is intussen volwassen geworden. Er is meer dan genoeg expertise aanwezig om een ERP-implementatie op tijd en binnen budget te leveren. We betreden nu de volgende fase van kostenbeheersing. Hier moeten bedrijven aandacht besteden aan wat er gebeurt na afloop van implementatie. Daar komen tegenwoordig de meeste kosten vandaan", legt Dobbe uit.

"Met name dynamische organisaties of zoals wij ze noemen; businesses living in change (BLINC), die regelmatig hun ERP-systemen aan moeten passen kunnen veel winnen door ERP-software te gebruiken die ontwikkeld is met post-implementation agility als doel."

Een overzicht van de onderzoeksresultaten getiteld "Mid-Market Service Companies' Enterprise Investment Strategies and Adoption Trends," is verkrijgbaar op www.agresso.com

Bron: IDC Presentatie voor Agresso "Mid-Market Service Companies' Enterprise Investment Strategies and Adoption Trends," Feb 2008