Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 4 april 2008

Jonkerhof in Landsmeer biedt onderdak aan vijftien dementerende ouderen

Vanaf maandag 7 april nemen de eerste dementerende ouderen hun intrek in de nieuw gebouwde Jonkerhof in Landsmeer. De bewoners wonen gezamenlijk, maar hebben wel een eigen zit/slaapruimte. Bijzonder aan het project is dat vijftien eenheden het kleinste schaalniveau is dat een zorgorganisatie kan beheren. De Zorgcirkel beheert de Jonkerhof die in opdracht van Woningstichting Rochdale is gebouwd. Rochdale is er trots op dat, ondanks veel financiële en welstandsbelemmeringen, huisvesting aan deze kwetsbare doelgroep kan worden geboden.

Begeleid zelfstandig wonen

Het beheer van Jonkerhof is in handen van De Zorgcirkel, een zorgaanbieder uit Purmerend. Vanuit Woonzorgcentrum De Keern in Landsmeer, dat ook onderdeel uitmaakt van De Zorgcirkel, wordt de zorg en dienstverlening geleverd. De Zorgcirkel vindt het belangrijk dat de toekomstige bewoners als in hun eigen huis kunnen wonen en daarnaast, wanneer zij dat zelf willen, deel uitmaken van de huiselijke activiteiten van de woongroep. Door het betrekken van bewoners bij huiselijke activiteiten wordt een beroep gedaan op hun ervaring. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een groenten- of bloementuintje bijhouden, de was opvouwen, eten voorbereiden of de tafel dekken. De invulling is afhankelijk van de bewoners en de ondersteuning die zij krijgen. Naast de professionele medewerkers, is een actieve groep mantelzorgers en vrijwilligers nodig.

Men kan alleen in aanmerking komen voor woonruimte in De Jonkerhof na een indicatie van het C.I.Z. Het Bemiddelingsbureau van De Zorgcirkel kan alle informatie bieden, bereikbaar op werkdagen via telefoonnummer 0299 - 469 777.

Gebouw

De Jonkerhof is voornamelijk uit hout opgetrokken en heeft de uitstraling van een boerderij. Het gebouw bestaat uit twee woonlagen met elk één woongroep met een gezamenlijke huiskamer. Verder heeft iedere bewoner een eigen zit/slaapkamer. Er zijn tevens drie zelfstandige zorgappartementen gebouwd met een aparte slaapkamer, apart sanitair en een grote woonkamer met open keuken. Het gebouw beschikt over een uitgebreid brandmeld- en beveilingssysteem, de toegang tot de woongroepen zijn voorzien van codesloten en de woonruimten kunnen worden gekoeld.

Partijen

Jonkerhof is een gezamenlijk project van Woningstichting Rochdale en De Zorgcirkel. Jonkerhof is gebouwd aan het Zuideinde 77 in Landsmeer. De naam is als winnaar uit een prijsvraag gekomen en refereert aan de familie die in de vroegere boerderij aan het Zuideinde heeft gewoond.