Politie Friesland

Politieberichten van maandag 7 april

Fryslân, 07-04-2008 o Politieberichten van zondag 6 april 11.00 uur t/m maandag 7 april 07.00 uur.

Dokkum: beginnend bestuurder op snelheid
De politie heeft zondagochtend een beginnend bestuurder, een 19-jarige inwoner van Damwoude, betrapt op gevaarlijk rijgedrag. Politiemensen troffen hem met hoge snelheid aan op de Sytzamawei in Driesum. Exacte metingen konden niet gedaan worden. Het kostte de agenten grote moeite om hem bij te halen. Op de Doniaweg in Damwoude reed de verdachte ongeveer 80 km/u en haalde meermalen risicovol in terwijl er tegemoetkomend verkeer was. Daarna sloeg hij de Johannes Douwesweg in, een 30 km zone. Ook hier werden hoge snelheden gehaald. In een onoverzichtelijke bocht raakten de agenten de verdachte kwijt. Even later troffen ze de auto op de Hoofdweg in Dokkum. Hij reed circa 140 km/u en kroop met deze hoge snelheid heel dicht achter een voorganger. Op de Murmerwoudsterweg kon de verdachte aan de kant gezet worden. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt. Na correctie was de maximale gemeten overschrijding van de toegestane snelheid 47 km/u. Daardoor kostte het hem nog net niet zijn rijbewijs. Wel wordt de eigenaar van de auto in kennis gesteld over het rijgedrag van de verdachte.

Veenwouden: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Zuivelstraat in de nacht van zaterdag op zondag. Men kwam binnen na het forceren van een raam. Het gehele bedrijf werd doorzocht. Het is nog niet bekend wat er weg is, in ieder geval autoradios en gereedschap. De 37-jarige eigenaar deed aangifte.

IJsbrechtum: spoor van vernielingen
De politie zoekt de daders van een reeks vernielingen in IJsbrechtum laat in de nacht van zaterdag op zondag. Op de Ds. Visserleane was over een aantal autos heengelopen. Vier gedupeerden deden aangifte.

Fryslân: rijbewijzen ingevorderd
De politie heeft tijdens een alcoholcontrole in Harlingen en Franeker in de nacht van zaterdag op zondag acht bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. In drie gevallen hadden ze zoveel gedronken dat naast een rijverbod en een proces-verbaal het rijbewijs werd ingevorderd. Dat overkwam een 54-jarige Harlinger, die met zijn personenauto werd gecontroleerd op de Stationsweg. Hij blies 810 ug/l. De tweede was een 55-jarige automobilist uit Arum. Hij blies 750 ug/l. De derde was een man uit Tzummarum. Zie hiervoor de politieberichten van zondag.
Zondagmiddag werd op de Kwelderweg onder Kollumerpomp het rijbewijs ingevorderd van een 37-jarige automobilist uit Kollum. Hij reed 157 km/u waar maar 80 km/u is toegestaan. Ook wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.
De politie heeft zondagavond een 35-jarige man uit Leeuwarden ingevorderd na het rijden onder invloed. Hij werd met zijn auto gecontroleerd op de Dammelaan in Leeuwarden. Hij had gedronken. Aan het bureau blies hij 855 ug/l. Datzelfde gold voor een 20-jarige man uit Broeksterwoude. Hij werd zondagnacht gecontroleerd op de Kavelweg in zijn woonplaats. Het betrof een beginnend bestuurder, die 370 ug/l blies. Naast de invorderingen kregen beide verdachten een rijverbod en een proces-verbaal.

Burgum: woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak tussen zaterdagavond en zondagmiddag in een woning aan De Kastanje. Men kwam binnen na het inslaan van een ruit van de achterdeur. Uit de woning werden een televisie en een laptop gestolen. De 32-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: aanhouding na mishandeling
De politieheeft zondagnacht een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Maandag omstreeks 04.00 uur ontstond ruzie in een horecagelegenheid in de Oude Doelensteeg tussen de verdachte en een 23-jarige man uit Leeuwarden, waarna de verdachte enkele malen uithaalde en een kopstoot gaf. De 23-jarige liep letsel aan zijn gezicht op en moest naar de tandarts. De verdachte is ter plaatse aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.