Nederland wordt asocialer


Korte lontjes

OUDERKERK, 20080407 -- De irritatiegrens in de samenleving is de afgelopen jaren flink omlaag gegaan. In 2005 is Stichting Ideële Reclame (SIRE) daarom een campagne gestart tegen het 'korte lontje' van de moderne burger.

WatVindtNederlandErvan? heeft aan haar internetpanel in een mini-enquête gevraagd hoe men nu, drie jaar later, het asociaal gedrag in Nederland ervaart. Uit een zestal korte vragen en stellingen die zijn voorgelegd komen de volgende resultaten naar voren:

Op de vraag of het asociaal gedrag in Nederland de laatste jaren is toegenomen geeft 24% van de deelnemers aan dit enigszins is toegenomen. Echter ruim 68% zegt een sterke toename te ervaren.

Als belangrijkste oorzaak van het toenemende asociaal gedrag wordt genoemd gebrek aan opvoeding 28%, gebrek aan harde maatregelen 19%, gebrek aan het stellen van duidelijke grenzen 19%, toenemende individualisering 17% en het gebrek aan normen en waarden 15%.

Het meeste ergert men zich aan hangjongeren, afval op straat gooien en verkeersovertredingen. Ruim 86% geeft de voorkeur van een hardere aanpak. Als oplossing geeft men de voorkeur aan strengere algemene rechtshandhaving 35%, lik op stuk beleid 27%, hogere straffen en boetes en het vergroten van de pakkans.

Op onze stelling: `Ik mijd situaties waarin ik geconfronteerd word met asociaal gedrag' reageert bijna 70% positief ....

PROFIEL RESPONDENTEN

Een groot deel van de deelnemers van ons internetpanel bestaat uit mannen: 72%. Het opleidingsniveau is relatief hoog, 48% heeft een opleiding op HBO/Universiteit niveau, 38% op MBO niveau en 14% heeft LBO niveau of geen opleiding. Van de deelnemers is ruim 60% ouder dan 40 jaar. Het grootste deel is woonachtig in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Limburg en Groningen. Tot nu hebben er 334 deelnemers meegedaan aan deze mini-enquête.





WatVindtNederlandErvan?