Provincie Antwerpen


7 april 2008

Deputatie weigert opnieuw palmoliecentrale in Antwerpen

Milieuvergunning voor warmtekrachtkoppeling op basis van palmolie wordt niet toegekend

Vorige week donderdag (3/04) besprak de deputatie van de provincie Antwerpen de milieuvergunningsaanvraag van bv GEP Nederland Holding. Net als bij de vergunningsaanvraag van BioX Energy Belgium, twee weken geleden, besloot de deputatie om de vergunning niet te verlenen omdat er momenteel onvoldoende garanties zijn om de duurzaamheid van een dergelijke installatie te verzekeren.

GEP Nederland Holding wilde in Hoboken een warmtekrachtkoppeling op PPO (pure plantaardige olie) exploiteren. Net als bij de aanvraag van BioX trekt de deputatie de duurzaamheid van deze installatie in twijfel.

Gedeputeerde voor Milieu, Jos Geuens: "Voor deze weigering beroepen we ons weer op het nieuwe art.7bis in de Belgische Grondwet, dat stelt dat de overheden in ons land in de uitoefening van hun bevoegdheden de doelstellingen van duurzame ontwikkeling moeten nastreven. Een vergunning voor de exploitatie van deze warmtekrachtkoppeling kan dus enkel verleend worden als de gebruikte biomassa geen nefaste invloed zal hebben op de lokale voedselvoorziening, biodiversiteit, milieu, welvaart en welzijn."

De Antwerpse deputatie trekt de lijn dus principieel door voor alle installaties waarin biomassa, onder de vorm van energieteelten en/of biobrandstoffen, wordt ingezet voor de productie van energie. In dit specifieke dossier is er echter nog een bijkomende weigeringsgrond op basis van milieutechnische redenen. Zo werd de aanvraag op verschillende momenten nog gewijzigd en bevatte ze onvoldoende concrete informatie.

Jos Geuens: "Daarnaast kan de inrichting ook nog een zeer significante impact op de luchtkwaliteit in de omgeving veroorzaken. Vooral de emissies van stikstofoxiden zijn problematisch. Op basis van een aantal berekeningen blijkt namelijk dat de uitstoot van deze stoffen de vooropgestelde richtwaarden ruim overschrijden en dat is onaanvaardbaar."




Provincie Antwerpen