Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tweede plaats voor Jasper van den Heuvel in LG Almere Rally boven verwachting

Barneveld, 7 april 2008. Omringd door de potente World Rally Cars hebben Jasper van den Heuvel en Martine Kolman met hun standaard Groep N Mitsubishi Evo 9 in de LG Almere Rally een schitterende tweede plaats algemeen behaald. Het strakke stuurmanswerk van het Barneveldse talent was menig concurrent te machtig.

De LG Almere Rally is anders dan de andere wedstrijden van de nationale kalender. Vooral vanwege het parcours waarop wordt gereden. Een aanzienlijk deel daarvan bestaat uit onverharde wegen op bouwlocaties in aanleg, waar kuilen, hobbels en ondergelopen viaducten de toon aangeven. Daarnaast zitten er ook nog een paar echte polderlandse stuurproeven in maar dat is voor de doorgewinterde rallyrijder niet zo'n probleem. De kneep zit hem in het onvoorspelbare van het onverharde traject, waarop menig concurrent kopje onder ging. Het kostbare materiaal krijgt daar ongenadig hard op zijn donder en dat er aan de finish slechts 22 van de 54 gestarte equipes stonden verwonderde niemand. Onder dat soort omstandigheden worden de capaciteiten van Van den Heuvel extra belicht. Waar anderen met hun auto's geweldige sprongen maakten, met de vreemdste stuiters tot gevolg, koos Van den Heuvel heel behoedzaam het traject dat de minste gaten bevatte en stormde daar dan ook op volle snelheid overheen. De eerste rondgang over de zo slopende vierde klassementsproef leverde hem al meteen een grote voorsprong op zijn naaste Groep N concurrenten op. Sterker nog, hij en Martine Kolman bezetten toen al de derde plaats, kort achter de ontketende World Rally Car-rijders Erik Wevers en Mark van Eldik, de laatste onlangs winnaar van de Tank S Rally. De beide gewezen kampioenen zetten elkaar zodanig onder druk dat het wel haast verkeerd moest aflopen. De strijd werd dan ook beslist toen Van Eldik, op slechts 2 seconden van Wevers, van de weg vloog, op een betonblok gleed en vervolgens moest opgeven. Daarmee schoof Van den Heuvel naar de tweede plaats door, een onverwacht hoge positie. Met Johan Faes op ruim twee minuten leek er niets aan de hand maar KP10 besliste anders. Ook de oranje Mitsubishi Evo 9 ontkwam niet aan technische malheur toen een aandrijfas het begaf. "Ik moest meteen alle differentiëlen vastzetten zodat ik tenminste nog van de proef af kon komen. Gelukkig was het de laatste KP voor de service, waardoor we maar een minuut verloren. Hadden we eerst nog een paar proeven moeten rijden dan was het heel anders afgelopen", vertelde Van den Heuvel, terwijl zijn servicecrew razendsnel een bijkans nieuwe aandrijflijn onder de auto bouwde. Met een weer optimaal rijdende Mitsubishi werkte het Barneveldse duo vervolgens de laatste vier proeven af. "Dat je met een standaard Groep N auto hier tweede kunt worden verbaast mij misschien nog wel het meest. Maar zo'n rally is en blijft een kwestie van loepzuiver sturen en problemen omzeilen. En dat is ons toch aardig gelukt", concludeerde de meer dan tevreden Jasper van den Heuvel, die achter winnaar Erik Wevers fraai tweede in het kampioenschap staat.

Uitslag: 1. Wevers/Van Weeren (Toyota Corolla WRC) 130 km, 14 KP's in 1 uur 22 min. 16 sec.; 2. Van den Heuvel/Kolman (Mitsubishi Evo 9) op 3"30; 3. Temmink/Elbert (Skoda Fabia WRC) op 5"25; 4. Faes/Lekkerkerker op 5"37; 4. Van den Brink/Neeskens (beiden Mitsubishi Evo 9) op 6"04

Stand na 2 rally's: 1. Erik Wevers 194; 2. Jasper van den Heuvel 188; 3. Marcel Piepers 170

Noot voor de redactie(

Ingezonden persbericht