Kamervragen Leijten over sponsoring door Bacardi van alcoholpoli's

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2836968


7 april 2008

Antwoorden van minister Klink, mede namens de Minister voor Jeugd en Gezin, op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over sponsoring door Bacardi van alcoholpoli's (2070813550).

Vraag 1
Wat is uw reactie op de tv-uitzending Proost? 1)

Antwoord 1
De VPRO heeft deze uitzending volledig onder eigen verantwoordelijkheid gemaakt. Het betrof een (deels satirisch) programma dat de verschillende aspecten en belangen rondom alcohol en jongeren probeerde te belichten.

Vraag 2
Wat is uw reactie op het bericht dat Bacardi bereid is de landelijke uitrol van alcoholpoli's te sponsoren?

Antwoord 2
Er bestaan bij mijn weten geen concrete plannen bij Bacardi om de `alcoholpoli's' te sponsoren. Bacardi heeft dit bericht desgevraagd ontkend. Dr. Van der Lely (kinderarts in Delft) zegt hier in het verleden indirect wel over benaderd te zijn, maar hij is nooit op het voorstel ingegaan. Het Partnership Vroegsignalering Alcohol, dat een coördinerende rol krijgt bij de proefprojecten met `alcoholpoli's' is niet door Bacardi benaderd. Zowel het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft als het Partnership zijn met mij van mening dat een dergelijke sponsoring niet wenselijk zou zijn.

Vraag 3
Deelt u de mening dat hier sprake is van ongeoorloofde sponsoring?

Antwoord 3
Zie ook het antwoord op vraag 2. Sponsoring is bovendien niet nodig: ik heb al toegezegd dat als er een goed plan komt voor de nazorg voor jongeren die met alcoholproblemen in het ziekenhuis terecht komen, ik geld beschikbaar stel voor de uitvoering ervan. Het Partnership Vroegsignalering Alcohol werkt samen met het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft aan een plan voor 3 à 4 proefprojecten in Nederland. In deze projecten kunnen de ervaringen uit de alcoholpoli in Delft volgens een door de beroepsgeroep geaccepteerd protocol worden ingezet. Na evaluatie wordt dan bekeken hoe en waar de aanpak van jongeren met alcoholproblematiek in Nederland het beste een vaste vorm krijgt

Vraag 4
Erkent u het belang van een landelijke spreiding van alcoholpoli's, gezien de goede
resultaten in Delft en de toename van het aantal jongeren dat in het ziekenhuis wordt opgenomen wegens alcoholvergiftiging? Zo neen, waarom niet? 2)

Antwoord 4
Ja, ik erken het belang (zie vraag 3). Voor de goede orde: ieder ziekenhuis biedt nu natuurlijk al goede medische zorg aan mensen met alcoholvergiftigingsverschijnselen. Wat nog ontbreekt is een landelijk dekkend netwerk voor nazorg aan jongeren die dit overkomt en het betrekken van de ouders daarbij. Overigens gaat het mij ook om de veel grotere groep jongeren die geen alcoholvergiftiging oploopt, maar soms wel te vroeg of te veel drinkt. Het Partnership Vroegsignalering Alcohol zal ook een protocol ontwikkelen voor kortdurende interventies voor deze groep jongeren.

Vraag 5
Wilt u deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden?

Antwoord 5
Ja.