LEI


7 apr 2008
Onderdeel: LEI

Onderzoekers van de sectie Visserijonderzoek hebben op 13 maart jl. voor klanten en bestuurders van de sector presentaties verzorgd over het visserij-economisch onderzoek, zoals dat op het LEI wordt uitgevoerd. Bovendien konden zij kennisnemen van de resultaten van recent uitgevoerd onderzoek.

Kees Taal heeft een presentatie gehouden over de actuele economische situatie in de visserij. De Nederlandse visserij ziet geen verbetering in resultaten. De werkgelegenheid, de omvang van de vloot, inzet kottervloot en de vangstquota voor platvis is in 2007 allemaal omlaag gegaan. Voor de kottervloot zal de financiële positie nog verder verslechteren. De sector heeft aangegeven dat zij verder wil verduurzamen en een beter economisch perspectief wil hebben voor de toekomst. Kenniskringen kunnen de beweging zijn om concrete oplossingen van de grond te krijgen.

âWat doen we met de visprijzen?â. Dat is de titel van de presentatie van Jos Smit over hoe de visprijzen reageren op veranderend vangstaanbod. Smit is ingegaan op twee studies over prijsvorming in Europa. De oplossing voor de Nederlandse platvis lijkt te liggen in de ontwikkeling van een eerlijke versmarkt.

Jan-Willem van der Schans gaf een presentatie over de Kenniskringen in de visserij. Hij is samen met Kees Taal projectleider. Dit grote project vanuit het Ministerie van LNV moet een bijdrage leveren aan de transitie naar een duurzame visserij door kennisontwikkeling en
-verspreiding in de sector te versnellen. Van der Schans vertelde over de structuur en de achtergrond van het project waarbinnen vissers samen met onderzoekers en beleidsmakers aan de slag kunnen.