Provincie Groningen

Slingertuinen Oost-Groningen in tv-serie Groene Monumenten

7 april 2008

De slingertuinen in Oost-Groningen staan centraal in de derde aflevering van de tv-serie Groene Monumenten, die aanstaande zaterdag om 17.20 uur op Nederland 2 te zien is. Deze serie van de Avro belicht zes groene monumenten, waarbij de combinatie van natuur en cultuur bepalend is voor hun waarde. Met ondersteuning van de provincie Groningen en Stuurgroep Oost* herstelt Landschapsbeheer Groningen in 2008 en 2009 zes slingertuinen. Deze derde aflevering zoomt in op deze tuinen in Oost-Groningen aan de hand van interviews met de eigenaren.

In Groningen waren ooit circa 160 `slingertuinen', een negentiende-eeuwse mode die werd geïnspireerd door de Engelse landschapstuinen. Kenmerkend voor deze tuinen zijn de slingerende paden, waterpartijen, doorkijkjes, indrukwekkende bomenpartijen en kunstmatig aangelegde glooiingen in het landschap. De meeste tuinen zijn ontworpen door leden van de tuinarchitectenfamilie Vroom.

De slingertuinen, aangelegd door de rijke Groningse boeren, zijn uniek binnen de Nederlandse tuingeschiedenis. Ze vertegenwoordigen een periode van grote rijkdom in de Groninger landbouwgeschiedenis. Veel van de ontwerpen van Vroom zijn nog wel terug te vinden, maar het merendeel van de tuinen is tegenwoordig verdwenen door gebrek aan geld voor onderhoud. Door het project 'Slingertuinen in Oost-Groningen' van Landschapsbeheer Groningen worden zes van deze tuinen gerestaureerd.

In deze aflevering komt een tuinarchitecte aan het woord die met haar ontwerpen de tuinen aanpast aan de moderne eisen en de beperkte mogelijkheden voor onderhoud. Daarbij weet ze de sfeer van de tuinen te behouden.

De serie is op zaterdag 29 maart 2008 van start gegaan op Nederland 2. De overige groene monumenten die in deze serie nog bekeken worden zijn: landgoed Eikenrode in Loosdrecht (19 april), de Hortus Botanicus in Haren (26 april) en Museumpark Oriëntalis in Nijmegen (3 mei).


* Stuurgroep Oost bestaat uit de gemeenten Bellingwedde, Reiderland, Scheemda, Winschoten, Vlagtwedde, Pekela, Stadskanaal, Menterwolde, en Veendam, de Streekraad Oost-Groningen, het waterschap Hunze en Aa's en de provincie Groningen.