Gemeente Vlaardingen


Ontwikkeling Kantorenpark Vijfsluizen van start

07 april 2008

Met de aankoop van het voormalige sportpark Vijfsluizen door OVG Projectontwikkeling eind 2005 is gestart met de invulling aan een van de meest ambitieuze plannen in de Rivierzone.

De gemeente en OVG hebben binnen de kaders van het Structuurplan Rivierzone een invulling gegeven aan een plan dat goed aansluit bij de gemeentelijke ambities voor de versterking van de economische draagkracht. Het nieuwe kantorenpark kan een visitekaartje voor de stad zijn en door de opzet en de gebruiksmogelijkheden is het park ook van grote betekenis voor inwoners van Vlaardingen.

Uniek concept
De ontwikkeling is in meerdere opzichten uniek in zijn soort en nieuw in Nederland. Het park krijgt grotendeels CO2-neutrale en zeer milieuzuinige gebouwen en behoudt de architectonische en cultuurhistorische waarde van het gebied.

Op het terrein komt een scala aan ondersteunende diensten die niet alleen voor het personeel van de gevestigde bedrijven beschikbaar zijn, maar ook voor de Vlaardingse bevolking. Meer nog dan in het verleden krijgt het gebied een openbaar karakter met veel recreatiemogelijkheden.

Stedenbouwkundige marquette Vijfsluizen
Stedenbouwkundige marquette Vijfsluizen

Stand van zaken stedenbouwkundig plan en bestemmingsplan Inmiddels is voor het gebied een steden bouwkundig plan gemaakt dat op 26 september 2007 aan belangstellenden is gepresenteerd. In het stedenbouwkundig plan is rekening gehouden met het behoud van het voormalige hoofdgebouw en de groenstructuur van het terrein.

De volgende stap in het project is de vaststelling van een bestemmingsplan voor het gebied. Volgens planning gebeurt dit in de loop van het jaar. Vanaf 2009 tot 2020 wordt dan in diverse fases circa 120.000 m2 kantoren en 15.000 m2 detailhandel, diensten en leisure (hotel) gerealiseerd. Uiteindelijk zullen er circa 5.000 mensen werkzaam zijn.

Infrastructuur
De gemeente en OVG onderkenden de noodzaak van een goede ontsluiting van het terrein al vroeg. Partijen zijn daarom in overleg om de noodzakelijke investeringen in de verkeerskundige ontsluiting te doen vooruitlopend op de ontwikkeling van het gebied. De bestaande aansluiting van het sportpark wordt vervangen door een ruim bemeten viaduct ter hoogte van Station Oost. Deze aansluiting verbetert niet alleen de toegang tot het terrein en Vlaardingen Oost/Babberspolder verbeteren maar maakt tegelijkertijd de afhandeling van het verkeer op de Schiedamsedijk en een betere doorstroming naar de A4 mogelijk. Het werk aan het viaduct kan begin 2009 starten.