Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070814500

Vragen van de leden Jonker en De Pater- van der Meer (beiden CDA) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Justitie over het toestaan van seks in het Vondelpark. (Ingezonden 13 maart 2008)


1
Bent u bekend met het artikel waarin wordt vermeld dat in de (concept) gebruiksnota van het Vondelpark staat dat seks in dit park zal worden toegestaan? 1)

Antwoord:
Ja


2
Deelt u de mening dat seks in een park, dat zich bevindt in een bebouwde omgeving waar skatende kinderen, groepjes jongeren of mensen wandelen, zeer ongewenst is en dat dit bijdraagt aan onveiligheidsgevoelens van andere gebruikers van deze parken? Kunt u dit motiveren?

Antwoord:
Gebruik van openbare ruimtes, waartoe parken behoren, is in beginsel vrij voor alle burgers. Dat "vrije"gebruik is echter wel gebonden aan regels, zoals artikel 239 Wetboek van Strafrecht betreffende de schennis van de eerbaarheid en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is vastgelegd. Seks in een park kan in strijd zijn met bepalingen met betrekking tot de openbare zedelijkheid. Of seks in een park zich onttrekt aan de openbaarheid en onzichtbaar is voor anderen of juist zichtbaar is vanaf de openbare weg en voor anderen aanstootgevend is, moet worden beoordeeld door de lokale autoriteiten.
Veiligheid voor alle parkbezoekers is belangrijk en kan het beste ter plaatse beoordeeld worden. Ook dit onderwerp is een aangelegenheid voor de lokale autoriteiten.

Overigens is van gedogen geen sprake. De politie treedt op tegen schennis van de eerbaarheid.


3
Kunt u aangeven welk emancipatoir doel gediend wordt door gelegenheid te geven tot seksuele handelingen door mannen in de openbare ruimte? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord:
Hier is geen emancipatoir doel aan de orde.


1) De Telegraaf, 7 maart 2008