Ingezonden persbericht
Persbericht ­ 7 april 2008

'Stop Deportaties' houdt doodligactie in Ministerie van Justitie
- vluchtelingenbeleid gaat over lijken -
- 9 arrestaties -

In de middag van maandag 7 april (vanaf 13.00 uur) hebben activisten van de Werkgroep Stop Deportaties een doodligactie (die-in) gehouden in de entreehal van het Ministerie van Justitie in Den Haag (Schedeldoekshaven 100). Na enige tijd werden 9 personen uit het gebouw verwijderd en aangehouden door de politie.
Deze visuele actie was een protest tegen het Nederlandse vluchtelingenbeleid, dat letterlijk over lijken gaat. Vluchtelingen sterven in gevangenissen en asielzoekerscentra door gebrekkige brandveiligheid en tekortschietende medische zorg, op straat waar ze als 'illegalen' aan hun lot worden overgelaten of in landen waar ze naar toe gedeporteerd worden.

Een aantal personen lag voor lijk, besmeurd met nepbloed, in het ministerie; daarnaast werd een spandoek opgehouden en namen van slachtoffers geroepen. Medewerkers en bezoekers van het ministerie waren gedwongen over de 'lijken' te stappen om binnen te komen en daarmee de realiteit van het vluchtelingenbeleid onder ogen te zien.

Uit alle macht tracht de overheid de doofpot van haar slachtoffers dicht te houden, of de verantwoordelijkheid ervoor te ontkennen en op anderen af te schuiven. De elf doden van de Schipholbrand bijvoorbeeld. Hiervoor werd een Libische man veroordeeld die per ongeluk een nog brandend sigaret weggooide. Het hoger beroep wordt momenteel behandeld. Politiek en ambtenarij, bewust van het brandgevaar, gaan nog altijd vrijuit. De twee recentelijk in de Rotterdamse bajesboten overleden mannen. Hier wordt de doodsoorzaak op natuurlijke dood geschoven en wordt het stelselmatig negeren en bagatelliseren van medische klachten, feitelijk de oorzaak, ontkend. Regelmatig horen we berichten over zelfmoorden uit wanhoop over afwijzing. Nog niet zo lang geleden vluchtte in Amsterdam Zuid Oost een man voor een razzia en viel zijn dood tegemoet. Van veel uitgezette mensen wordt niets meer vernomen. Vrienden in Nederland vrezen het ergste.

De doden die het Ministerie van Justitie op zijn geweten heeft leiden nauwelijks tot enige maatschappelijke verontwaardiging. Tekenend voor een egoistische, materialistische samenleving wier zogenaamde welvaart gebaseerd is op de uitsluiting, uitbuiting en onderdrukking van grote delen van de rest van de wereld en vernietiging van het milieu. Een maatschappij waarin politici met een neo-fascistisch programma als Wilders en Verdonk op aanzienlijke electorale steun kunnen rekenen. En waarin solidariteit met de meest kwetsbare groepen meer en meer vervangen wordt door repressie en onverschilligheid. Een onverschilligheid die des te zichtbaarder wordt wanneer het gaat om mensen buiten het 'ons' deel van de wereld, nu juist de grootste slachtoffers van het allesverwoestende westerse economische en machtspolitieke beleid.

De Werkgroep Stop Deportaties (WSD) staat voor een wereld zonder grenzen, waarin iedereen vrij is om te gaan en te verblijven waar zij of hij wil. Een wereld waarin geen plaats is voor onderdrukkende instituties als staten, politie en gevangenissen.
In de periode juni 2006 tot januari 2008 voerde WSD 14 blokkades uit bij diverse vluchtelingengevangenissen in Nederland.

Geen grenzen, geen naties, stop deportaties!