Komen er genoeg buitenlandeers naar het Nederlands hoger onderwijs?:

01/04/2008 16:36

Stichting Nuffic

Nuffic-jaarcongres "Sterk over de grens"

Komen er genoeg buitenlanders naar het Nederlands hoger onderwijs?

Neemt Nederland een waardige plaats in op de internationale markt van het hoger onderwijs? Of is er sprake van onderprestatie? Die vraag staat centraal op het Nuffic-jaarcongres, dat op 8 april plaatsvindt in theater Orpheus te Apeldoorn.

Het Nuffic-jaarcongres is een toogdag voor iedereen die zich in Nederland bezig houdt met de internationalisering van universiteiten en hogescholen . Dit jaar is het thema: "Nederland sterk over de grens". Een en ander hangt samen met de onlangs gestarte wereldwijde brandingcampagne van het Nederlands hoger onderwijs onder het motto "Study in Holland. Open to International Minds".

Met ongeveer 1300 cursussen en opleidingen in het Engels is Nederland de grootste aanbieder van Engelstalig hoger onderwijs op het Europese continent. Het aantal buitenlandse studenten bedraagt iets meer dan vijftigduizend. Dat is ongeveer 9% van het totaal aantal studenten in Nederland. Wereldwijd zijn ongeveer twee miljoen studenten op zoek naar een opleiding in het buitenland.

Als dat aantal niet groeit, komt Nederlands ambitie om een kenniseconomie te zijn en te blijven in groot gevaar. Wie tot de kampioenen wil behoren, moet immers het talent uit de hele wereld aan zich zien te binden. Wie daar onvoldoende in slaagt, eindigt onderin de competetie.

Keynote speakers op het Nuffic jaarcongres zijn Fons Trompenaars, expert in multicultureel (kennis)management, Melek Usta, directeur Colourful People en de Britse brandingdeskundige Simon Anholt. Zij zullen de huidige internationaliseringspraktijk kritisch de maat nemen. Zo meent Trompenaars, dat gebrek aan interculturele sensitiviteit de Nederlandse instellingen vaak de das omdoet. Daarnaast zijn er een groot aantal workshops over actuele thema's.

Wie deel wil nemen aan het Nuffic-jaarcongres "Nederland, sterk over de grens", kan zich inschrijven op de site wwww.nuffic.nl/jaarcongres. De bijdrage in de kosten bedraagt 150 euro.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,