Ingezonden persbericht


Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord start op dinsdag 8 april de respectestafette in twee klassen van 3 VWO op het Werenfridus van de Scholengemeenschap Tabor, te Hoorn. Dit doen zij ism PRIMO nh, (Instituut voor Maatschappelijke Ontwikkeling) en de Bureau's Discriminatiezaken Kennemerland en Zaanstreek/Waterland.

Na gebleken groot succes in de eerste helft van 2007 wordt de respectestafette nu in 2008 voortgezet.

Wat houdt in het kort 'Respect Estafette' in?

Leerlingen van klassen van drie middelbare scholen in Noord-Holland gaan een anonieme briefwisseling aan met iemand die vanwege herkomst, religie, handicap, leeftijd of seksuele gerichtheid een risico op discriminatie loopt. Het doel van de respectestafette is het vergroten van onderling begrip. In Noord Holland Noord is dus de school Werenfridus van de Scholengemeenschap Tabor, te Hoorn uitgekozen om mee te doen. In Kennemerland en in Zaanstreek/Waterland doen ook twee scholen mee.

Na een inleidende les over stereotypering, vooroordelen en discriminatie komen twee gastsprekers vertellen over discriminatie die zij ervaren hebben. In de vervolglessen corresponderen leerlingen met hun tijdelijke penvriend(in) over deze onderwerpen. Onder begeleiding van Schoonhoven productions maken de jongeren filmpjes in het kader van 'respect'.

Tijdens de slotbijeenkomst worden de filmpjes aan de leerlingen getoond en ontvangen zij een bloemlezing met quotes uit alle brieven.

De brieven en filmpjes van alle drie de scholen worden ter beoordeling van een onafhankelijke jury gebracht. Deze juy bestaat uit leden van de Staten; Ruben Vis (VVD) en Nel de Jonge (groen links) en Winny Veldhuijzen van PRIMO nh. De jury kiest de drie beste brieven en filmpjes en kent prijzen toe, die in juni uitgereikt zullen worden.

Het verloop en de resultaten van het project zijn te volgen op de site: www.respectestafette.nl.

Voor informatie over de diensten, projecten en producten van art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord kunt u contact opnemen met het Bureau: 072-515440 of mailen naar info@art1nhn.nl.