zonder chloor Reinigen van melkinstallatie en melkkoeltank kan zonder chloor 8 apr 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Uit onderzoek van de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR blijkt dat het reinigen van de melkinstallatie en melkkoeltank zonder chloor mogelijk is, mits wekelijks met zuur wordt gereinigd. Op verzoek van de Nederlandse Zuivel Organisatie en gefinancierd door het Productschap Zuivel heeft ASG een aantal chloorvrije reinigingsmiddelen getest op melkinstallaties en melkkoeltanks.

Het gebruik van chloor staat in het algemeen onder druk en ook in de melkveehouderij zoekt men naar alternatieven. ASG heeft onderzocht of middelen zonder chloor net zo goed reinigen als de tot nu toe gebruikte middelen met chloor. In het onderzoek zijn drie alternatieve manieren van reinigen vergeleken met de standaard werkwijze (gecombineerde reiniging met loog en chloor). Onderzoekers Betsie Slaghuis en Judith Verstappen: âReinigen zonder chloor kan, maar er kunnen wat sneller problemen ontstaan. Tijdens de reinigingsproef moest er een paar keer ingegrepen worden, omdat de kiemgetallen te veel omhoog gingen of omdat er aanslag gevonden werd. Vaak waren aanvullende (zuur)reinigingen noodzakelijk om de aanslag te kunnen verwijderen.â

Bij het gebruik van middelen zonder chloor moet de melkveehouder de eerste drie maanden elke week controleren of de melkinstallatie en melkkoeltank schoon zijn en in ieder geval wekelijks met zuur reinigen. Voorlopig adviseren de onderzoekers om alleen de melkkoeltank met een chloorvrij middel te reinigen, omdat resten van chloor uit de reiniging vooral in de melkkoeltank voorkomen. Twee van de drie middelen moeten nog op meerdere bedrijven getest worden om een betere indruk van de werking in de praktijk te krijgen.

Bekijk hier rapport 98 âAlternatieven voor reinigen van melkwinningsinstallaties zonder chloorâ.

Contact
Betsie Slaghuis
Tel. 0320 - 293 328
betsie.slaghuis@wur.nl

Judith Verstappen
Tel. 0320 - 293 234
judith.verstappen@wur.nl