FNV

8-4-2008 Sociaal beleid in veel plaatsen verbeterd

Het sociaal beleid van gemeenten is nu beter dan twee jaar terug. Reden tot zorg blijven de lange wachttijden in de bijstand, huisbezoeken zonder toestemming, en de mogelijkheid dat mensen in de bijstand langer dan een half jaar aan het werk gezet worden tegen alleen een uitkering.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van de Landelijke Monitor Werk en Inkomen van de FNV. Dit is een onderzoek onder 215 gemeenten. De monitor wordt dinsdagmiddag 8 april aangeboden aan wethouder Bert van Alphen van Den Haag. De komende weken zullen actieve FNV-groepen de resultaten ook presenteren aan circa honderd gemeenten presenteren.

De grootste vakcentrale constateert dat de gemeenten die na de vorige Monitor beterschap beloofden, die belofte in de meeste gevallen ook zijn nagekomen. De gemiddelde uitgaven voor het minimabeleid zijn met ruim twintig procent gestegen tot 624 euro per huishouden.

Gemeenten zijn ook beter hun best gaan doen om te zorgen dat de ondersteuning ook terecht komt bij de mensen die er recht op hebben. Meer dan de helft laat de aanvullende bijstand voor ouderen met onvolledige AOW uitvoeren door de Sociale Verzekeringsbank of heeft plannen daartoe. Op die manier vermijden ze onnodige bureaucratische rompslomp voor de AOW'ers.

Nieuwe problemen zijn ontstaan bij het aanbesteden van de thuiszorg. Vaak wordt gewerkt met tarieven die te krap zijn om binnen de cao goede kwaliteit aan zorg te leveren. In veel gemeenten is er een tekort aan alfahulpen of zijn thuiszorginstellingen in financiële problemen gekomen. De FNV adviseert gemeenten om uit te gaan van het zogenaamde Zeeuwse model. Daarmee wordt voorkomen dat prijsconcurrentie ten koste gaat van de kwaliteit.

Mensen die bijstand aanvragen moeten vaak nog steeds meer dan vier weken wachten op een beslissing. De FNV denkt dat dit te maken heeft met Wet Werk en Bijstand. Sinds de invoering van die wet in 2004 hebben gemeenten er een financieel belang bij om zo min mogelijk bijstand uit te keren.

Reden tot bezorgdheid zijn huisbezoeken zonder dat een concrete verdenking bestaat. In de meeste gemeenten wordt onvoldoende voorlichting gegeven over rechten en plichten.

De overgrote meerderheid van de gemeenten heeft work first projecten waarin bijstandsontvangers werken met behulp van hun uitkering. Ruim een derde van de gemeenten houdt daarbij de mogelijkheid open dat dit langer duurt dan zes maanden. Dat is in strijd met de afspraken, aldus de FNV.

{icon_pdf.gif} Lokale Monitor Werk en Inkomen 2008