Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Nieuwsbericht 08-06 / Den Haag, 8 april 2008

NMa legt boete op wegens niet melden concentratie

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft boetes opgelegd aan een drietal bedrijven, omdat zij niet tijdig een concentratie hebben gemeld. Deze overtreding valt nog onder het oude boeteregime van de Mededingingswet. Onder het nieuwe boeteregime worden de boetes voor dergelijke overtredingen fors hoger.

HAL Investments verkreeg op 19 juli 2007 uitsluitende zeggenschap over Delta Wines, doordat zij aandelen overnam van Expres Wijn en Valenbrecht. Kort daarna hebben deze ondernemingen de concentratie bij de NMa gemeld. Op grond van de Mededingingswet is het voor ondernemingen boven een bepaalde omzetgrens verboden een concentratie (fusies, overnames en joint ventures) te realiseren, voordat dit voornemen bij de NMa is gemeld en getoetst. De boetes, die onder meer gematigd zijn omdat de bedrijven deze overtreding snel en uit eigen beweging hebben gemeld bij de NMa, variëren tussen de EUR 15.000 en EUR 16.000 voor de betrokken partijen. In september 2007 heeft de NMa de concentratie alsnog goedgekeurd.

Overtreding na oktober 2007? Veel hogere boete!
Door wijziging van de Mededingingswet zijn de boetes voor een aantal overtredingen sinds oktober vorig jaar fors verhoogd. Bedrijven die een voorgenomen concentratie niet melden kunnen dan een boete krijgen die kan oplopen tot 10 procent van de omzet van de onderneming. Met deze hogere boetes wordt het belang van een goede naleving van de mededingingsregels onderstreept.