Gemeente Oldebroek


Nieuw middel voor scheiden gft-afval


Het apart inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval (gft) is goed voor het milieu én de portemonnee, maar zorgt soms ook voor onaangename geurtjes en schimmels. Een speciaal afvalemmertje voor in de keuken, de Max Air, moet hier een einde aan maken. Vorige week kregen 1.250 huishoudens in Wezep West en ´t Loo er een van de gemeente. Deze huishoudens zijn ook betrokken bij de proef om oud papier in te zamelen via een aparte container. De Max Air-emmertjes werden bezorgd door medewerkers van de Inclusief Gresbo Groep.

Max Air
De Max Air is een ventilerend afvalemmertje met daarin een biologisch afbreekbaar zakje. Het zakje ademt waardoor het groente- en tuinafval uitdroogt. Dit voorkomt schimmelvorming en geurtjes, ook tijdens de warme zomermaanden. De biologisch afbreekbare zakjes zijn gemaakt van maïszetmeel en kunnen na gebruik in de gft-container.

Inzamelen gft
28% van het restafval in de gemeente Oldebroek bestaat uit groente- en tuinafval (GFT). De gemeente wil graag dat inwoners meer gft apart gaan inzamelen, omdat het verwerken van gft de helft goedkoper is dan het verwerken van restafval. Bovendien is het beter voor het milieu. De gemeente hoopt dat het nieuwe afvalemmertje inwoners stimuleert om meer gft apart in te zamelen. Het gebruik van de Max Air is een proef. Als het emmertje goed bevalt, krijgen alle inwoners van de gemeente een exemplaar.