TenneT


TenneT presenteert innovatieve magneetveldarme mast

TenneT presenteert innovatie mast 08-04-2008 TenneT heeft een nieuw concept voor hoogspanningslijnen ontwikkeld met een veel kleiner magneetveld dan bij bestaande lijnen. Het innovatieve ontwerp dat samen met KEMA is uitgewerkt heet Wintrack en bestaat uit twee smalle pylonen, waaraan de hoogspanningsdraden worden opgehangen. De nieuwe mast maakt het mogelijk om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte in de omgeving. TenneT gaat deze innovatieve mast de komende jaren op diverse plaatsen in Nederland toepassen, onder meer in de Randstad waar momenteel gewerkt wordt aan de uitbreiding van het hoogspanningsnet.

TenneT richt zich op innovatie in de elektriciteitsvoorziening. Hierbij wordt continu gezocht naar verbeteringen op het gebied van elektriciteitstransport door het ontwikkelen en doorvoeren van nieuwe technieken en methodes. Een van de initiatieven is een nieuw ontwerp van een hoogspanningslijn, waarbij het magneetveld sterk wordt gereduceerd. TenneT en KEMA hebben het concept uitgewerkt en het architectenbureau Zwarts & Jansma heeft de vormgeving ontworpen.

De mast bestaat uit twee slanke en spits toelopende pylonen die op het oog los van elkaar staan. Met deze vorm passen de masten goed in het landschap. De hoogspanningsdraden (geleiders) hangen dichter bij elkaar dan bij conventionele hoogspanningsmasten. Daardoor ontstaat langs de route van de lijn een kleiner magnetisch veld. De mast is bovendien onderhoudsarm dankzij de eenvoudige gladde structuur.

TenneT probeert bij de uitoefening van haar taak een balans te vinden tussen het grote belang van de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening in ons land, de kosten die daarmee zijn gemoeid en de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid van TenneT als netbeheerder. De ontwikkeling van het nieuwe Wintrack-concept biedt TenneT meer mogelijkheden dan voorheen om in concrete situaties te komen tot technisch, economisch en maatschappelijk optimale oplossingen.

De ontwikkeling is ook belangrijk omdat het ministerie van VROM in 2005 een advies heeft opgesteld voor nieuwbouw bij bestaande hoogspanningslijnen en uitbreiding van hoogspanningslijnen. TenneT volgt dit voorzorgsbeleid en zorgt dat de door VROM opgestelde grenswaarde van 0,4 microTesla wordt aangehouden. Bij een hoogspanningslijn van 380.000 Volt (380 kV) gelden volgens het advies op een grondstrook van circa 300 meter rond de hoogspanningslijn beperkingen voor de nieuwe bebouwing. Door de nieuwe Wintrack-mast kan dit tot minder dan 100 meter worden teruggebracht.

De nieuwe mast wordt toegepast bij de aanleg van de nieuwe 380 kV-verbinding door de Randstad. Deze verbinding loopt van Wateringen naar Beverwijk. Deze verbinding wordt vanaf 2009 in fasen aangelegd. Op dit moment is het detailontwerp van Wintrack opgeleverd en inmiddels is gestart met het aanbestedingstraject. Onderdeel hiervan is een beproevingsprogramma dat in 2008 moet worden uitgevoerd en afgerond.