Gemeente Purmerend

Sporten met een beperking is te leren én leuk

08 april 2008

Tijdens de Nationale Sportweek in Purmerend speelden leerlingen van De Marimba en De Nieuwe Wereld goalbal alsof ze heel slecht of niet konden zien. Een groep cliënten met een verstandelijke beperking van de Prinsenstichting heeft vorige week dinsdag les gekregen in dynamic tennis. Voor beide groepen geldt dat sporten met een beperking is te leren en dat het een leuke activiteit is. Purmerend Actief van de afdeling Sport van de gemeente maakte tijdens de Nationale Sportweek deze en andere activiteiten in de stad mogelijk.

Wim Hoogterp - hij is blind - was donderdag 3 april te gast tijdens de gymles voor leerlingen van groep 7 en 8 van meester Mark Gerritsen. De leerlingen konden ervaren hoe moeilijk en leuk sporten met een visuele beperking is. Tijdens goalbal moet de geluidmakende bal in het doel van de tegenstander rollen. Het geluid tijdens het rollen maakt het voor blinde en slechtziende sporters mogelijk zich te oriënteren op de plaats en richting van de bal. Drie spelers verdedigen het negen meter brede doel. Wim Hoogterp was blij met het initiatief: 'De kinderen hebben hartstikke enthousiast meegedaan en vertelden mij dat ze het een bijzondere ervaring vonden een sport te spelen zonder te kunnen zien. De leerlingen hebben even kunnen ervaren hoe het is om blind te zijn. Maar ook weten ze dat een visuele beperking geen belemmering hoeft te zijn om sportief bezig te zijn.'

Tijdens de Dag van de Racketsport tijdens de Nationale Sportweek maakten cliënten van de Prinsenstichting kennis met dynamic tennis. Hierbij gebruikt men aangepast sportmateriaal als lichtere en kleinere rackets, een lichtere bal en een kleiner speelveld. Trainster Shai Megowen heeft de cliënten vorige week dinsdag de eerste beginselen van dynamic tennis bijgebracht. 'Wat een plezier halen de deelnemers alleen al uit het oefenen met dynamic tennis', aldus Shai.

Voor Purmerenders met een beperking zijn verschillende aangepaste sportieve activiteiten mogelijk. Wie meer informatie wil kan bellen met het Sportservicecentrum, telefoon 452 312.