Gemeente Sneek


archeologiebeleid voorlopig voort

Sneek zet provinciaal archeologiebeleid voorlopig voort

Het college van B&W van de Gemeente Sneek heeft naar aanleiding van de nieuwe archeologiewetgeving besloten om het provinciale archeologiebeleid voorlopig voort te zetten voor de eigen gemeente. Gemeentes hebben sinds de nieuwe wetgeving in diverse situaties beleidsvrijheid gekregen wat betreft de archeologie, en in die situaties zal de Gemeente Sneek de provinciale archeologiekaart hanteren. Dit besluit blijft van kracht tot de gemeente Sneek een eigen archeologische beleidskaart en archeologieverordening heeft ontwikkeld en vastgesteld.

De Monumentenwet is per september 2007 aangepast wat betreft de archeologie. Enkele onderdelen van deze wet zijn pas in januari 2008 daadwerkelijk van kracht geworden. Kern van de nieuwe wetgeving is dat gemeentes voortaan grotendeels zelf verantwoordelijk zijn voor de bescherming van het archeologische erfgoed. Voorheen lag die verantwoordelijkheid voor het grootste deel bij de provincie.

De gemeente Sneek heeft, vooruitlopend op de nieuwe archeologiewetgeving, al in 2005 een Beleidsnota Archeologie vastgesteld. Hierin is besloten dat Sneek een eigen archeologische beleidskaart en archeologieverordening zal ontwikkelen. Deze kaart en verordening zijn al wel in voorbereiding, maar nog niet gereed. Tot die tijd zal de gemeente Sneek het provinciale archeologiebeleid voortzetten. Het gaat hier dus om een voortzetting van bestaand beleid.

Toch heeft de nieuwe archeologiewetgeving enkele veranderingen gebracht. Zo kan de gemeente archeologisch onderzoek voortaan ook verplicht te stellen bij de aanvraag van een sloopvergunning binnen het beschermd stadsgezicht (binnenstad en stationsgebied), én bij de aanvraag van vrijstellingen op grond van artikel 15, 17, 19.2 en 19.3 van de WRO.

De beleidskaart van de Provincie Fryslân bestaat sinds 2003 en heet de FAMKE (Friese Archeologische Monumentenkaart Extra). FAMKE bestaat uit twee periodelagen: de Steentijd-Bronstijd en de IJzertijd-Middeleeuwen en is te raadplegen via www.fryslan.nl/chk