Gemeente Zwolle

Vragen VVD inzake Rookverbod in de horeca

Rookverbod in de horeca

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Zwolle, 15-02-2008

Betreft: artikel 44 vragen VVD inzake Rookverbod in de horeca

Geacht College,

Op 1 juli zal de café - en uitgaanscultuur in Nederland drastisch veranderen door de invoering van het rookverbod in de horeca. De Tweede Kamer stelt weliswaar het rookverbod vast, maar de uitwerking is vooral een kwestie van de lokale overheid. Gemeenten beslissen immers over terrasvergunningen, bouwvergunningen, openbare orde en plaatselijke milieuregels. Uit een onderzoek van het horecavakblad Proost! bleek dat men in bijvoorbeeld Ierland slecht was voorbereid, toen daar bijna vier jaar geleden het rookverbod van kracht werd. In een stad als Dublin zijn inmiddels "rookstroken" te vinden voor horecabedrijven zonder terras. Meestal zijn boven die stroken luifeltjes aangebracht en worden de stroken afgezet met windschotten. In veel landen waar het rookverbod inmiddels al van kracht is bepalen "buitenrokers" het straatbeeld.

Dit brengt de fractie van de VVD Zwolle tot de volgende vragen:


1. Is er door U al gesproken met de horeca over de gevolgen van de invoering van het rookverbod?
2. Mocht een dergelijk gesprek met bijvoorbeeld de plaatselijke afdeling van Horeca Nederland nog niet hebben plaats gevonden bent U dan van plan om een dergelijk gesprek te entameren?
3. Hoe bent U van plan te reageren op aanvragen van vergunningen om buiten rokende klanten van horecabedrijven te faciliteren?
4. Hoe staat U tegenover het inrichten van "rookstroken" voor horecabedrijven zoals bijvoorbeeld in Ierland het geval is?
5. Kunt U een inschatting maken van de consequenties voor de openbare orde als (grote) groepen rokers zich op straat bevinden en is hier al contact over met de politie, met name in het kader van het VOS-project?

Namens de fractie van de VVD Zwolle

Gerrit van der Kooy, raadslid

Wij beantwoorden de vragen als volgt:


1. Horeca Nederland heeft onlangs gevraagd om de invoering van het rookverbod te bespreken binnen het maandelijkse overleg tussen horeca, politie, Tactus en gemeente. Het onderwerp is geagendeerd voor het eerstvolgende overleg. Tevens zal het onderwerp Rookverbod besproken worden op de bestuursvergadering van Koninklijke Horeca Nederland, afd. Zwolle in aanwezigheid van de burgemeester.
2. Ja zie 1.

3. Roken op terrassen blijft toegestaan na inwerkingtreding van het rookverbod in de horeca. Nu terrassen, sinds de wijziging van het terrassenbeleid van februari jl, het gehele jaar zijn toegestaan, biedt dit mogelijkheden voor horecaondernemers. Aanvragen die niet gaan over terrassen, zullen wij toetsen aan gemeentelijke regels zoals de Apv of de beleidsregel (gevel)reclame & uitstallingen. Verder zullen landelijke initiatieven en plannen in de gaten worden gehouden. Indien er aanleiding toe is, zal er in een later stadium aanvullend beleid opgesteld worden.
4. Rookstroken zouden een oplossing kunnen bieden. Het inrichten van dergelijke stroken is echter wel afhankelijk van de omgeving. Het inrichtingsbeleid van de binnenstad is, dat getracht wordt het historische beeld te bewaren en de binnenstad op een sobere manier in te richten. Tevens moet er rekening gehouden worden met de inwoners van de binnenstad.
5. Wij schatten in dat er meer rokers op straat aanwezig zullen zijn tijdens de uitgaanstijden. Wij verwachten echter geen openbare orde problemen. Wel zal het voor horecaondernemers een omschakeling zijn. Rokers zullen op een avond zo nu en dan naar buiten gaan om te roken. Dit kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de portiers. Het onderwerp rookverbod staat (inmiddels) geagendeerd voor het maandelijkse overleg tussen horeca, politie, Tactus en gemeente.

Burgemeester en Wethouders van Zwolle,

de burgemeester, H.J. Meijer

de secretaris, O. Dijkstra

Bron: Raadsgriffie


Datum van 15-02-2008 tot 14-08-2008