Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake de prioriteiten in de ontwikkelingsrelatie met Pakistan

08-04-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van 17 maart 2008 met kenmerk 08-BuZa-B-036 om de Kamer zo spoedig mogelijk te informeren over de prioriteiten in de ontwikkelingsrelatie met Pakistan en de termijn waarop de ontwikkelingsrelatie met Pakistan wordt hervat.

Na het uitroepen van de noodtoestand op 3 november jl. heb ik besloten de ontwikkelingsrelatie met Pakistan op te schorten. Nederland was ondermeer actief op democratisering en goed bestuur, onderwijs en milieu en water.

Zoals aangegeven in de beantwoording op Kamervragen van de leden Ferrier en Van Gennip (Kamerstuk 2007-2008, nr. 1597 d.d. 10 maart jl.) en van het lid Peters (Kamerstuk 2007-2008, nr. 1775 d.d. 25 maart jl.), waren de parlementsverkiezingen een positieve stap in de richting van verdere democratisering in Pakistan. Het Pakistaanse volk heeft gekozen voor stabiliteit, democratie en een gematigde, seculiere koers voor het land. Inmiddels heeft het nieuwe parlement op 24 maart jl. op democratische wijze premier Yusuf Raza Gilani gekozen, die daags daarna werd beëdigd. Op 31 maart jl. werd vervolgens het nieuwe federale kabinet door president Musharraf ingezworen. Premier Gilani heeft de vrijlating gelast van de resterende rechters die onder huisarrest stonden sinds het uitroepen van de noodtoestand op 3 november 2007.

Op basis van deze positieve ontwikkelingen heb ik besloten de opgeschorte ontwikkelingssamenwerkingsrelatie per direct gedeeltelijk te hervatten, te weten de lopende programma's op het gebied van democratisering en goed bestuur, onderwijs en milieu en water, die deels via NGO's en deels via de overheid worden uitgevoerd. De Nederlandse ambassade in Islamabad is verzocht een Meerjarig Strategisch Plan (MJSP) op te stellen dat aansluit op het profiel ' veiligheid en ontwikkeling' dat aan Pakistan is toegekend in de Beleidsbrief " Een zaak van iedereen" van 16 oktober 2007. Binnen de ontwikkelingsrelatie zal de nadruk liggen op het creëren van randvoorwaarden voor het behalen van de millennium ontwikkelingsdoelen. Tevens zijn goed bestuur, het bevorderen van mensenrechten en de regionale dimensie van belang bij het vormgeven van de OS-relatie. Daarbij zullen de genoemde Beleidsbrief en de Mensenrechten-strategie van 5 november 2007 vanzelfsprekend als uitgangspunten dienen. Nadere invulling van de beleidsprioriteiten voor de ontwikkelingsrelatie met Pakistan zal in het MJSP geschieden, en op basis van de plannen van de nieuwe Pakistaanse regering en de consolidering van de democratische ontwikkeling.

Op 25 maart jl. gingen de antwoorden op de vragen van het lid Peters reeds aan uw Kamer toe (brief met kenmerk DAO/ZZ-148/08).

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Bert Koenders