Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


07 apr 2008

Samenscholingsverbod Kanaleneiland voortgezet

Handhaving van het samenscholingsverbod in Kanaleneiland-Noord (Utrecht) heeft effect. Het beeld op straat is rustiger en jongeren zijn ontvankelijker voor hulpverlening, aldus de gemeente. Utrecht gaat daarom door met de handhaving.

Ook is voor ongeveer tachtig zwaar overlastgevende jongeren een individueel plan van aanpak opgesteld, zowel voor een strafrechtelijke aanpak als voor hulpverlening. Deze jongeren krijgen een brief van de burgemeester waarin wordt gewaarschuwd dat de politie streng optreedt tegen overtredingen en misdrijven. Daarnaast wordt aangekondigd dat ze worden uitgenodigd voor een gesprek over hun gedrag en over een aanbod van zorg en hulpverlening

De Utrechtse kantonrechter sprak op 13 februari zeven jongeren vrij die werden verdacht van overtreding van het samenscholingsverbod. Het OM is tegen deze uitspraak in beroep gegaan. Inmiddels hebben de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie aangekondigd dat zij een `groepsverbod' willen toevoegen aan het binnenkort te verwachten wetsvoorstel ter bestrijding van voetbalvandalisme en ernstige overlast. Een dergelijk `groepsverbod' maakt preventiever optreden en gedragsaanwijzingen mogelijk. Deze wet is op zijn vroegst begin 2009 van kracht.