De corporatiesector in 2007

08/04/2008 10:30

Centraal Fonds Volkshuisvesting

Voor het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting stond het jaar 2007 vooral in het teken van de toekomstige verhouding tussen de overheid en de corporatiesector. Als financieel toezichthouder van de woningcorporaties heeft het Fonds diverse rapportages gepubliceerd over de financiële positie van de corporatiesector, over de kwaliteit van verantwoorden door het interne toezicht bij individuele corporaties, over het uitgevoerde toezicht bij individuele corporaties en over onderwerpen die alle corporaties raken. Als zodanig zijn te noemen de doorrekening van het tussen de minister voor WWI en Aedes gesloten Onderhandelaarsakkoord en de mogelijke oprichting van een investeringsfonds ten behoeve van de aanpak van de 40 wijken. In het Jaarverslag 2007 legt het Centraal Fonds verantwoording af over de wijze waarop de taken in het verslagjaar 2007 zijn uitgevoerd.

Opvallende uitkomsten van die verschillende rapporten betreffen enerzijds de positieve ontwikkelingen (er is meer gepresteerd, er wordt beter verantwoording afgelegd), maar ook het negatieve toekomstbeeld op grond van de verschillende maatregelen van de overheid als invoering van de vennootschapsbelasting, het huurbeleid en de heffing voor de aanpak van de 40 wijken. Overigens stelt het Fonds vast dat voor de sector als geheel hij de verwachting heeft dat met een geringe ophoging van de verkopen door corporaties er nauwelijks sprake zal zijn van een financiële achteruitgang. Wel is het goed onderscheid te maken tussen de volkshuisvestelijke en de financiële noodzaak tot verkoop. Ook dringt het Fonds er op aan dat op korte termijn duidelijkheid komt over het werkdomein van de woningcorporaties. De mogelijkheid om de complexe problematiek van de leefbaarheid niet alleen in de 40 wijken aan te pakken, vraagt om een duidelijke afbakening van wat van corporaties verwacht mag worden.

Nu de oprichting van een investeringsfonds niet heeft geleid tot een door de minister gewenst resultaat, heeft zij het Fonds verzocht zowel de beleidsregels over 2008 als de begroting voor 2008 aan te willen passen met het oog op de invoering van een vorm van projectsteun voor de financiering van activiteiten in de 40 wijken. Naar verwachting zal rond de zomer de wijziging van het Besluit Centraal Fonds en van de beleidsregels bekend zijn.

Voor het Fonds vormde de ontwikkeling en introductie van een herziene beoordelingsmethodiek een belangrijke stap in de toekomstige uitoefening van het financiële toezicht door het Fonds. De daarin gekozen samenwerking met het WSW en het ministerie betekent op termijn een aanzienlijke reductie van administratieve lasten voor woningcorporaties. Opnieuw is in 2007 de rapportage 'Corporatie in Perspectief' gemaakt, die alle 474 corporaties hebben ontvangen. In de begin dit jaar georganiseerde bijeenkomsten voor leden van de intern toezichthoudende organen in de corporatiesector bleek opnieuw dat dit instrument gewaardeerd wordt.





http://www.cfv.nl