Gemeente Alkmaar


Persberichten top

Nieuw gezicht Blijf van m'n Lijfhuis:
Alkmaar heeft primeur van Nederland

7 april 2008
Dit is een gezamelijk persbericht van gemeente Alkmaar, Woonwaard en de
Blijf groep

Rode lijn

Oranje Huis in Oud Overdie
Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Alkmaar verlenen hun medewerking aan de komst van een Oranje Huis in de wijk Oud Overdie. De komst van dit Oranje Huis hing al een tijd in de lucht, maar de exacte locatie was nog niet bekend. Woonwaard zal het Oranje Huis gaan bouwen. Het Oranje Huis is een voorziening voor advies, hulpverlening en opvang voor mensen die met huiselijk geweld te maken hebben. Het Oranje Huis is onderdeel van de Blijf Groep. De gemeente Alkmaar en Woonwaard hechten er sterk aan deze vorm van hulpverlening een goede plaats te geven. De naam Oranje Huis verwijst onder meer naar het zichtbare karakter: het probleem van huiselijk geweld wordt niet langer verstopt op een geheime locatie.

Overleg wijkraad
De afgelopen maanden heeft er intensief overleg plaatsgevonden tussen de Stuurgroep Overdie en de wijkraad Oud-Overdie over het Oranje Huis. De wijkraad staat niet afwijzend tegenover de komst van het Oranje Huis, maar wilde ook met de stuurgroep praten over de aanpak van een aantal problemen in de wijk, waaronder de jongerenproblematiek. Daarbij is afgesproken dat er goede voorzieningen moeten komen voor de wijk en het Oranje Huis zelf. De aandacht gaat vooral uit naar de realisatie van de brede school op het Spieghelplein. Tenslotte is in samenspraak met de wijkraad ook een voorkeur voor de locatie van het Oranje Huis uitgesproken: aan de zuidkant van de Hooftstraat, op de kop van het middelste woonblok. Wethouder Wim van Veen: "Ik ben blij met de constructieve houding van de wijkraad. Daardoor is het Oranje Huis een stuk dichterbij gekomen. En ik vind het goed dat we de problemen die in Overdie zijn gezamenlijk en voortvarend te lijf gaan."

Wat het Oranje Huis beoogt
In tegenstelling tot een Blijf van m'n Lijf huis, is de locatie van het Oranje Huis bewust niet geheim. Dit draagt bij aan de bewustwording dat huiselijk geweld onacceptabel is en aangepakt moet worden. Het Oranje Huis biedt eerder en completer hulp bij huiselijk geweld. Er is directe hulp voor alle gezinsleden: doel is het stoppen van geweld, niet per se het beëindigen van de relatie. Een zichtbare locatie heeft niets te verbergen en kan professioneel worden beveiligd. Bij opvang in een Oranje Huis kunnen vrouwen en kinderen in contact blijven met vrienden en familie. Zo is het makkelijker de draad weer op te pakken en kunnen gezinnen zich beter voorbereiden op een toekomst zonder geweld. Tenslotte kan een herkenbare locatie de drempel voor betrokkenen bij huiselijk geweld verlagen om hulp te zoeken.

7 april 2008