AutoRai

Twee Colt Cup equipes in top 10 van Almere Rally

(4/8/2008)
Ook de tweede ronde van de Merwede Springs Mitsubishi Colt Cup, de LG Almere Rally, werd een prooi voor Marc Nieuwlaar en Jan-Coert Kaptijn. De jonge Twentse equipe reed een foutloos parcours en profiteerde tegelijkertijd van tegenslagen van de concurrentie, waarvan Corné Damen en Ronald Wassink met een laatste eindsprint toch nog als tweede finishten.

Het optreden van de rijders van de Mitsubishi Colt Cup in Almere was overweldigend, want in een veld van 54 deelnemers, de meesten rijdend met hele potente rallywagens, eindigden twee equipes in de top 10, en nog eens drie andere in de top-15!

Het verhaal van Damen en Wassink in de rally van Almere is tamelijk bizar. Het Brabantse koppel rijdt sinds jaar en dag rallymerkencups met meerdere titels als gevolg. Maar dat navigator Wassink wagenziek wordt was voor hen een nieuw fenomeen. Maar liefst tien klassementsproeven lang haperde de anders zo geoliede samenwerking, die rijder Damen aardig uit zijn evenwicht bracht, waardoor de equipe al snel tegen een flinke achterstand aankeek. Pas op de laatste vier KPâs ging het beter met de lijkbleke navigator, waardoor de equipe alsnog naar de tweede plaats kon opstomen. Daarbij overigens geholpen door een lekke band van Henk Westerbeek, die tot dan riant tweede had gestaan. Sterker nog, de vliegende postbode, die daags ervoor ook al aan de rallysprint had deelgenomen en messcherp van start ging, voerde na 8 KPâs de ranglijst aan, zij het op slechts één seconde gevolgd door Marc Nieuwlaar.

Dat Westerbeek en zijn bijrijder René Roelofs uiteindelijk slechts als derde finishten was zondermeer onverdiend, gezien hun sterke optreden. Nog minder verdiend was de vierde plaats van Jan-Timo van der Marel en Ruud Strooper. De KNAF Talent First equipe ging na het echec van de Tank S Rally als een speer, zette op de eerste 5 KPâs driemaal de snelste tijd neer en ging tot de achtste KP aan de leiding. Maar een paar KPâs eerder begon de motor van hun anders zo snelle Mitsubishi Colt CZT wat in te houden. Toen er eindelijk weer geserviced kon worden werden de intercooler en luchtmassameter vervangen, wat wel een verbetering bracht maar de opgelopen achterstand kon helaas niet meer worden goedgemaakt, waardoor ze op een ruime minuut achter Nieuwlaar en Kaptijn als vierde finishten. De uiteindelijke winnaars waren net als in Emmeloord net een maatje te groot, getuige hun tien snelste tijden op 14 KPâs, maar hadden alle geluk dat ze de finish haalden. âOp de onverharde KP 13 zaten we vlak achter Henk Westerbeek en door het stof kon ik niet goed zien waar die ene diepe kuil zat. We werden de lucht in gelanceerd en sloegen daardoor bijna over de kop. Het ging maar net goedâ, betoogde Nieuwlaar, die vorig jaar op nagenoeg dezelfde plek ook al aan een meervoudige koprol was ontsnapt. Het maakte hun zege er niet minder mooi op.

Waren Hermen Kobus en Johan Schop in de Tank S Rally nog de verrassing van de dag, in Almere liepen ze door gebrek aan ervaring toch wat achter de feiten aan. De jonge Kobus heeft jarenlang aan rallywagens gesleuteld maar nooit eerder gereden. âIk weet dus maar al te goed wat er allemaal kapot kan gaan, waardoor ik op de moordende, onverharde proeven extra behoudend van start ben gegaan. Véél te voorzichtig zo bleek want toen ik daar de tweede keer overheen ging en een klein tandje bijzette waren we al 31 seconden sneller. Maar ja, ik wilde per se finishen en was daardoor te voorzichtigâ, verklaarde de als vijfde gefinishte Kobus. Marc van der Heijde en Clemens Rommers haalden de eindstreep helaas niet. De eerstgenoemde reed op de slopende KP9 zijn oliecarter lek en viel daardoor uit. Rommers kwam niet verder dan KP2 want op de volgende proef reed hij op een stoeprandje een spoorstang krom. âDe banden waren nog te koud waardoor ik met onderstuur doorgleed. Stom, maar dat kan in zoân competitief veld nu eenmaal gebeurenâ, concludeerde Rommers terecht.

In Almere werd het professionele concept van de Merwede Springs Mitsubishi Colt Cup verder onderstreept met de sponsoring van het kledingmerk Logowear, dat alle acht Colt-equipes nu van fraaie kledingpakketten heeft voorzien.

Snelsten op de KPâs
Marc Nieuwlaar 10x (waarvan 3x ex aequo); Jan-Timo van der Marel 3x (1x e.a.); Henk Westerbeek 3x (2x e.a.), Corné Damen 1x e.a.

Uitslag

1. Nieuwlaar/Kaptijn 130 km, 14 KPâs in 1 uur 35â14; 2. Damen/Wassink op 36 sec.; 3. Westerbeek/Roelofs op 43 sec.; 4. Van der Marel/Strooper op 1 min. 6 sec.; 5. Kobus/Schop op 1 min. 25 sec.

Stand na 2 rallyâs

1. Marc Nieuwlaar 40; 2. Hermen Kobus 27; 3. Corné Damen 24; 4. Jan-Timo van der Marel 21; 5/6. Henk Westerbeek en Clemens Rommers 14; 7. Marc van der Heijde 12; 8. André Hof 10