Universiteit Twente

Universiteit Twente ontwikkelt 'roadmaps' voor industrieel onderhoud

Versterking positie Nederlandse industrie

De Universiteit Twente is toegetreden tot het World Class Maintenance Consortium, een initiatief van een aantal Nederlandse bedrijven om de kennisontwikkeling op het gebied van industrieel onderhoud, `maintenance', te stimuleren en met deze nieuwe kennis de prestaties van bedrijven te verbeteren. De groep van prof. Fred van Houten (CTW) gaat werken aan `maintenance roadmaps'.

Kennis over onderhoud is terug te vinden in uiteenlopende disciplines. Die kennis is daardoor vaak niet eenvoudig te identificeren, opleidingen sluiten niet altijd aan op de behoeften van de industrie en het vermoeden bestaat dat het wiel meer dan eens wordt uitgevonden. Tegelijk gaan in maintenance wel miljarden om. Ook is het bijvoorbeeld een belangrijke factor in de dagelijkse beschikbaarheid en veiligheid van onze energievoorzieningen en chemische installaties. Het WCMC wil de kennis inzichtelijker maken, nieuw onderzoek starten en op die manier bijdragen aan de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie. Vorig jaar kreeg het consortium al een bijdrage uit `Pieken in de Delta' voor Zuidwest-Nederland.

Roadmaps

De groep Ontwerp, Productie en Management van prof. Fred van Houten gaat binnen het consortium `maintenance roadmaps' ontwikkelen, om richting te kunnen geven aan het onderzoek en onderwijs op het gebied van maintenance. Het project moet een adequaat overzicht opleveren van het aanbod van onderwijs en onderzoek en de relatie leggen met de behoeften vanuit de industrie, inclusief een sterkte/zwakte analyse. Dit project wordt getrokken door dr.ir. Sipke Hoekstra en ir. Frans Kokkeler.

De partners in het World Class Maintenance Consortium samen met Minister Maria van der Hoeven (EZ). Links achter de minister prof. Fred van Houten (UT).

In het World Class Maintenance Consortium participeren Essent, Gasunie, Schelde Marinebouw, Wärtsilä, en sinds vorige week ook de UT/3TU, Bosch Rexroth, NedTrain, Stork Asset Management Solutions en de Nederlandse Defensie Academie.

Contactpersonen