Gemeente Noordenveld


Verloren en gevonden voorwerpen

Gepubliceerd op: 08 april 2008

Sinds 1 januari 2008 kunt u bij de gemeente terecht voor verloren en gevonden voorwerpen. Tot dusverre werd dit door de politie geregeld, maar deze taak is overgenomen door de gemeente. Met ingang van deze week publiceren we twee keer per maand het overzicht van de voorwerpen die bij de gemeente zijn gebracht.

* Gevonden voorwerpen van de afgelopen periode

Voorwerp gevonden?

Als vinder van een voorwerp heeft u de plicht uw best te doen het voorwerp weer bij de eigenaar terug te krijgen. Als u niet weet wie de eigenaar is, kunt u aangifte doen bij de gemeente. Dat kan op twee manieren:

1. Melden via digitaal formulier: Melden verloren / gevonden voorwerpen

2. U kunt bellen naar het Meldpunt Leefomgeving, tel. 0900 - 250 50 50.

U kunt een gevonden voorwerp bij de gemeente in bewaring geven of het zelf bewaren. Als u het voorwerp zelf bewaart, bent u de beheerder en moet u voor het onderhoud zorgen. Het voorwerp moet namelijk in dezelfde staat blijven. Als de rechtmatige eigenaar zich meldt, is deze verplicht eventuele onderhoudskosten of gemaakte onkosten voor de opsporing van de eigenaar binnen een maand te vergoeden. Als de rechtmatige eigenaar deze niet op tijd betaalt, wordt de beheerder de eigenaar.
Wilt u het gevonden voorwerp bij de gemeente in bewaring geven, dan kunt u terecht bij het het Meldpunt Leefomgeving. De gemeente is dan beheerder en zorgt dat het voorwerp in dezelfde staat blijft. Wordt de rechtmatige eigenaar niet gevonden, dan mag u het voorwerp houden zodra de bewaartermijn is verstreken.

Voorwerp verloren?

Als u in de gemeente Noordenveld een voorwerp bent verloren, dan kunt u aangifte doen bij de gemeente. Dat kan op dezelfde wijze als bij de gevonden voorwerpen, zoals hierboven omschreven: via het formulier op de website of telefonisch bij het Meldpunt Leefomgeving. Vermoedt u dat uw eigendom gestolen is, dan doet u aangifte bij de politie.

Bewaartermijnen

Gevonden voorwerpen die een waarde vertegenwoordigen tot EUR 450,- worden drie maanden bewaard. Als dan geen eigenaar van het voorwerp bekend is, wordt de beheerder de eigenaar. Voorwerpen die meer dan EUR 450,- waard zijn, worden een jaar bewaard. Heeft de rechtmatige eigenaar zich dan niet gemeld, dan wordt de beheerder de eigenaar.

Rijbewijs, paspoort of identiteitskaart kwijt?

Bent u uw rijbewijs, paspoort, identiteitskaart of vreemdelingendocument verloren, dan moet u aangifte doen van vermissing bij de politie. Hiervoor kunt u dus niet terecht bij de gemeente. De politie maakt een proces-verbaal op van uw aangifte. U kunt alleen op vertoon van het proces-verbaal van de politie een nieuw identiteitsbewijs bij de gemeente aanvragen.

Meer informatie

Zolang de nieuwbouw van het gemeentehuis nog niet klaar is, is het Meldpunt Leefomgeving gevestigd aan de Dwazziewegen 17 in Roden. Het kantoor is geopend op werkdagen van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur.

blauw Verloren en gevonden voorwerpen