Verbeterde controle moet juiste inzet structuurfondsen garanderen

Minister Van der Hoeven heeft in samenspraak met de regionale bestuurders de controle op de uitvoering van de programma's uit de Europese structuurfondsen verscherpt. Daartoe zijn in 2007 zestien acties uitgevoerd. Gelijktijdig heeft een steekproefsgewijze hercontrole van projecten uit de periode 2000-2006 plaatsgevonden. Met de 170 onderzochte projecten was een bedrag gemoeid van ca. 829 miljoen euro.Gelden zijn overwegend goed en overeenkomstig de doeleinden van de Europese Commissie besteed. Van het gecontroleerde bedrag bleek 2,9% niet te voldoen aan de Europese subsidievoorwaarden. Dit percentage ligt onder het Europees gemiddelde van 12%. Dit blijkt uit de resultaten van het Nationaal Actieplan dat de Minister vandaag naar de Tweede Kamer heeft verstuurd.

Nederland raakt het daarmee corresponderende bedrag overigens niet kwijt. Dit geld blijft tot en met het eind van dit jaar beschikbaar om door regio's opnieuw voor projecten te worden ingezet.

In 2006 vroeg de Europese Commissie aan Nederland het controlesysteem te verbeteren en een hercontrole uit te voeren op de declaraties uit de periode van 2000 tot en met 2006. De Commissie had onvoldoende vertrouwen in de rechtmatigheid van de door de regio's bij hen gedeclareerde uitgaven. Voor de verbetering van het controlesysteem zijn onder meer uniforme checklisten opgesteld en worden fouten ook beter geregistreerd. Minister Van der Hoeven is in eerste aanleg tevreden met de goede uitkomsten op dit moment, maar wil het Nederlandse percentage in de toekomst nog verder naar beneden hebben. Daarom werkt ze nauw samen met de regio's om dit ook voor elkaar te krijgen. In de nieuwe programmaperiode 2007-2013 is de controle geüniformeerd en deels gecentraliseerd. Samen met de lessen uit het Actieplan moet dit er voor zorgen dat de uitvoering van de programma's nog beter aan de gestelde eisen voldoet.

Noot voor redacties (