Gedeeltelijke hervatting ontwikkelingsrelatie met Pakistan

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft besloten om de ontwikkelingsrelatie met Pakistan gedeeltelijk te hervatten. Aanleiding voor het besluit is het aantreden van de democratisch gekozen regering van premier Gilani eind maart.

Vanwege het uitroepen van de noodtoestand op 3 november jl. besloot de Nederlandse regering de ontwikkelingsrelatie met Pakistan op te schorten. Eén van de eerste besluiten van de nieuwe Pakistaanse premier was de vrijlating van de rechters die sinds november vorig jaar onder huisarrest stonden. "Nederland heeft veel krediet bij democratische krachten vanwege het stopzetten van de hulp tijdens de machtsgreep van president Musharraf. De huidige ontwikkeling vormt een goede eerste stap op weg naar herstel van de rechtsstaat in Pakistan", aldus Koenders.

De ontwikkelingsprogramma's die worden hervat zijn vooral gericht op onderwijs, milieu en goed bestuur en worden deels uitgevoerd in samenwerking met de overheid. De Nederlandse ambassade in Islamabad heeft van de minister de opdracht gekregen een nieuw meerjarenplan te schrijven. Binnen de hervatte ontwikkelingsrelatie zal de nadruk liggen op het behalen van de millenniumontwikkelingsdoelen, goed bestuur en het bevorderen van mensenrechten. Het is nog niet duidelijk wat de omvang van het nieuwe programma zal zijn, maar voor het uitvoeren van bestaande programma's is de komende jaren een bedrag van 40 miljoen Euro gereserveerd. Definitief herstel van de ontwikkelingsrelatie is afhankelijk van verder herstel van de democratie en de plannen van de nieuwe regering.

Pakistan is, net als Afghanistan, ingedeeld in de categorie 'Veiligheid en Ontwikkeling', één van de beleidsprioriteiten in de nota 'Een zaak van iedereen' van minister Koenders. "Een democratisch en stabiel Pakistan vormt op lange termijn tevens een bijdrage aan de oplossing van het conflict in Afghanistan en de veiligheid in Nederland," aldus de minister.

Noot voor redacties (