Gemeente Assen


Cultuurhistorie Assen in kaart gebracht

8 april 2008

De komende weken vindt in Assen onderzoek plaats naar de cultuurhistorische waarden van de binnenstad. Daarbij gaat het niet alleen om monumentale panden, maar ook om oude stedenbouwkundige structuren zoals wegen, vaarten, parken, en waardevolle resten in de grond. De aanleiding voor het onderzoek is een nieuw bestemmingsplan voor de binnenstad dat de gemeente aan het voorbereiden is. De uitkomsten van het cultuurhistorisch onderzoek dienen als basis voor dit bestemmingsplan.

Assen heeft een prachtig historisch centrum waar het bijzonder trots op is. De wortels van dit centrum gaan terug tot in de Middeleeuwen. Cultuurhistorische waardevolle delen van de binnenstad zijn al aangewezen als beschermd stadsgezicht. Bijvoorbeeld de Brink, de Markt, de Vaart, de Nassaulaan / Torenlaan, Hertenkamp, Beilerstraat en landgoed Overcingel.

Het cultuurhistorisch onderzoek biedt de gemeente concrete handvatten om haar unieke stadsgezicht extra te beschermen. Daarnaast geeft het ook aan op welke plek nieuwe ontwikkelingen mogelijk zijn die het beschermde stadsgezicht juist versterken.

Het onderzoek is een initiatief en in opdracht van de gemeente Assen. De gemeente heeft bewust gekozen voor een integrale aanpak, waarbij zowel archeologie, als historische geografie en historische bouwkunde aan bod komen. De resultaten van het onderzoek worden in de loop van de zomer gepresenteerd.