VVD


8-4-2008

Boekestijn: Bevries Nederlandse geldstroom naar Khartoem

'Als ze niet horen willen, moeten ze maar voelen. Als Soedan niet bereid is om minister Van Middelkoop te ontvangen, krijgen ze wat mij betreft ook geen geld meer van de Nederlandse overheid', stelt VVD-Defensiewoordvoerder Arend Jan Boekestijn.

De liberaal reageert hiermee op het bericht dat de Soedanese autoriteiten in de hoofdstad Khartoem de Nederlandse minister van Defensie de toegang tot hun land weigeren. Boekestijn heeft schriftelijke vragen aangekondigd om aan te sturen op het stopzetten van ontwikkelingsgelden die vanuit Nederland naar de Soedanese hoofdstad lopen.

Van Middelkoop zou over een aantal dagen afreizen naar Soedan om de Nederlandse troepen te bezoeken. Boekestijn: "Onze jongens zijn daar onderdeel van een VN-troepenmacht om de rust te bewaren tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden van Soedan. De houding van de Soedanese autoriteiten vind ik ronduit stuitend. Wij helpen daar en we mogen niet eens onze militairen bezoeken? Dit is voor mij voorbij de grens van het betamelijke. Ik wil zo snel mogelijk de hulpgelden aan Khartoem stopzetten. Als ze niet horen willen, moeten ze maar voelen."