Gemeente Den Haag

Steeds meer Haagse ouderen doen aan sport

Steeds meer Haagse ouderen doen aan sport. Tussen 2001 en 2006 steeg het percentage sportieve 55-plussers in Den Haag van 38 naar 51. Uit onderzoek blijkt, dat de behoefte onder ouderen om aan sport te doen verder groeit en groter is dan bij andere bevolkingsgroepen.

Uit een evaluatierapport blijkt dat de uitvoering van de gemeentelijke nota Een sportief actieve leefstijl voor Haagse ouderen mede heeft bijgedragen aan het gegroeide aantal sportende Haagse ouderen. De gemeente besteedde in deze nota speciale aandacht aan jonge senioren tussen de 55 en 65 jaar, senioren van niet Westerse afkomst en Hagenaars met een chronische aandoening.

Projecten op maat
De inspanningen waren vooral gericht op informatie en voorlichting, een passend aanbod voor de doelgroepen en uitbreiding hiervan. Er zijn ongeveer dertig projecten op maat opgezet voor senioren, die nog niet aan sport deden. De gemeente wees sportclubs, commerciële sportaanbieders en welzijnsorganisaties op de behoefte van Haagse senioren die willen sporten en de mogelijkheden die daarvoor zijn.

Met de acties in het kader van Een sportief actieve leefstijl voor Haagse ouderen attendeerde de gemeente Den Haag ruim 15.000 Haagse senioren op het belang en de mogelijkheden van sportieve activiteiten. Verder gingen ongeveer duizend senioren daadwerkelijk aan sport doen via kleinschalig en intensief maatwerk. Diverse Hagenaars van niet westerse afkomst volgden een opleiding voor vakleerkracht en behaalden hiervoor het diploma. Dit had tot gevolg dat senioren van niet westerse afkomst gemakkelijker werden bereikt. Het stimuleren van de belangrijkste sportaanbieders om structurele activiteiten op te zetten was minder succesvol.

Intensievere aanpak nodig
Gezien de resultaten stelt wethouder Sander Dekker van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport voor verder te gaan op de ingeslagen weg Haagse senioren te stimuleren te gaan sporten. Er zal wel een intensievere aanpak nodig zijn om de belangrijkste sportaanbieders te bewegen tot een vast sportaanbod voor Haagse senioren te komen. Hierbij wordt samenwerking gezocht met sportbonden en andere partners.