Gemeente Den Haag

Van Alphen in nieuwe nota: Verbetering positie van de vrouw stagneert

Wethouder Van Alphen (Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie) signaleert in de nota Gelijk Doen (PDF 1 Mb)dat het emancipatieproces van de Haagse vrouw nog niet is voltooid.

In zijn ogen is er de laatste jaren maar weinig vooruitgang geboekt. Als antwoord op deze stagnatie kondigt Van Alphen in de nota tal van maatregelen aan. Zo krijgen de belangrijkste gemeentelijke diensten een aparte emancipatieadviseur. Met behulp van microkrediet wil de gemeente de economische zelfstandigheid van vrouwen bevorderen.

Gelijke rechten en kansen
Een basiswaarde van onze samenleving is dat iedereen zoveel mogelijk gelijke rechten en gelijke kansen moet hebben, stelt Van Alphen. Om dit doel te bereiken wil de gemeente Den Haag de kansen van Haagse vrouwen vergroten door belemmeringen weg te nemen en initiatieven te stimuleren. In de nota Emancipatiebeleid 2007-2010 is dan ook volop aandacht voor de gelijkwaardige positie en participatie van vrouwen in de samenleving.

In de eerder dit jaar gepubliceerde Emancipatiemonitor constateerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) ook al dat vrouwen op verschillende fronten nog altijd niet gelijkwaardig behandeld worden. Zo verdienen vrouwen in dezelfde functie nog steeds minder dan hun mannelijke collegas.

Gelijk Doen
De Haagse emancipatienota Gelijk Doen kent een aantal speerpunten: arbeidsparticipatie, maatschappelijk meedoen, promotie & organisatie en bewustwording & mentaliteitsverandering.
Met de introductie van de functie emancipatieadviseur wordt bij de belangrijkste gemeentelijke diensten aandacht besteed aan het emancipatie-gedachtegoed. Door de verstrekking van microkrediet wil Den Haag de economische zelfstandigheid van vrouwen bevorderen.

Van Alphen wil met de maatregelen uit de nota de gesignaleerde stagnatie opheffen. Het emancipatieproces van de vrouw moet een impuls krijgen. Daarom zet ons nieuwe beleid in op aandacht voor de positie van vrouwen op zoveel mogelijk beleidsterreinen. Wij gaan de komende periode voortvarend aan de slag.