Provincie Zuid-Holland

Oproep provincie aan minister om Zuid-Hollandse urgentielijst te hanteren 08-04-2008

Gedeputeerde Cultuur: "Geef subsidie aan molens die er het meest baat bij hebben"

De provincie wil de restauratieachterstand van de Zuid-Hollandse molens zo snel en effectief mogelijk wegwerken. Volgens eigen berekeningen is daarvoor 20 miljoen euro nodig. Zowel de provincie Zuid-Holland als de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) heeft hiervoor een subsidiebedrag beschikbaar. "Mijn grote zorg is nu dat het RACM daarin een andere voorkeur heeft dan Zuid-Holland. Met als gevaar dat de molens die restauratie het hardste nodig hebben, wellicht niets krijgen en alleen maar verder achteruithollen", verklaarde gedeputeerde Van Engelshoven-Huls (Cultuur) afgelopen zaterdag.

De gedeputeerde bezocht zaterdag 5 april de Poldersche Molen en het Molencomplex Goidschalxoord. De eerste heeft net een restauratie achter de rug, de andere staat aan het begin van restauratiewerkzaamheden.

Zuid-Holland houdt eigen urgentielijst aan
Het RACM, een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van OCW, verstrekt de rijkssubsidies voor molens. Daarbij kijkt het in de eerste plaats naar het benodigde bedrag, en niet naar technische urgentie zoals de provincie doet. "Ik heb daarom al contact gezocht met het RACM, met het verzoek om ónze urgentielijst te hanteren bij het toekennen van rijkssubsidies."
Geeft het RACM daar gehoor aan, dan komen molens die er het meest baat bij hebben het eerst in aanmerking. Het rijk subsidieert dan 70% van de subsidiale restauratiekosten, de provincie Zuid-Holland nog eens 25%. Ongeacht de criteria die het RACM toepast, zal de provincie haar deel bijpassen op basis van de eigen urgentielijst.

Bezoek aan Poldersche Molen en Molen Goidschalxoord Zaterdag 5 april heropende gedeputeerde Van Engelshoven-Huls de gerestaureerde Poldersche Molen bij Maasdam (bijdrage provincie ruim 122 duizend euro). Hij deed dit samen met burgemeester Borgdorff van de gemeente Binnenmaas, tevens voorzitter van de Commissie Hoeksche Waard. Samen openden zij vervolgens ook het informatiecentrum bij Molencomplex Goidschalxoord. Deze laatste staat aan het begin van restauratiewerkzaamheden, onder meer mogelijk gemaakt door één miljoen euro uit de bankgiroloterij vorig jaar.

Geld en menskracht voor Zuid-Hollandse molens
De provincie subsidieert niet alleen restauraties, maar in principe ook 30% van de jaarlijkse instandhoudingskosten van molens. Daarnaast verstrekt zij draaipremies om molenaars te stimuleren de molens te laten draaien. Dat is goed voor het werktuig en betekent een belangrijke landschappelijke meerwaarde. Ook heeft Zuid-Holland molenconsulenten in dienst die moleneigenaren adviseren en ondersteunen rondom behoud en restauratie. Tot slot ondersteunt de provincie het Gilde van Vrijwillige Molenaars om opleidingen te verzorgen. "De molens in onze provincie zijn cultuurhistorisch en landschappelijk van grote waarde. Het zijn echte beeldbepalende elementen, die we graag in goede staat krijgen en houden."

Deltaplan Molens voor restauratieachterstand
De provincie Zuid-Holland telt nog 224 molens van de 1700 die er oorspronkelijk hebben gestaan. Voor deze 224 molens geldt een restauratieachterstand van 20 miljoen euro, becijferde de provincie in 2006. Het Zuid-Hollandse 'Deltaplan Molens' moet die achterstand wegwerken.
"Een klein stukje ervan is al besteed, en ik heb er haast mee om de rest weg te zetten. Ik wil voorkomen dat meer molens het lot van de molen Goidschalxoord achterna gaan", sprak de gedeputeerde bij de restanten van de molen die eeuwenlang in vol bedrijf was. "De komende vier jaar willen we van dit geld af."

Bij dit persbericht is een foto geleverd (`Gedeputeerde Van Engelshoven-Huls heropent Polderse Molen'). Fotobijschrift: Zaterdag 5 april werd de Poldersche molen aan de Polderdijk in Maasdam/Sint Anthoniepolder opnieuw in gebruik genomen. Gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls (links) deed dit samen met burgemeester Borgdorff door 'de vang te lichten'. Dit haalt de rem van de molen zodat de wieken kunnen draaien. De Poldersche molen, daterend uit 1749, is in de afgelopen twee jaar grondig gerestaureerd. (foto Rein Geleijnse, 5-4-08 Maasdam)

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22