Waterschap Groot Salland

Waterschap Groot Salland zoekt veelzijdige kandidaten

Laatste wijziging: 8 april 2008

Het waterschap is op zoek naar kandidaten die namens hun vereniging, partij of stichting, tijd en energie willen steken in het waterschapsbestuur, als vertegenwoordiger van belanghebbenden. Mannen, vrouwen en jongeren die willen meedenken en -beslissen over het waterbeheer nu en voor de toekomst. Bestuurlijke ervaring is voor deze functie niet vereist.

Als algemeen bestuurslid staat u voor een aantal bijzondere taken. Met een team van vijfentwintig waterschapsbestuurders werkt u aan een schoon en duurzaam watersysteem. Veilige dijken, schoon water, ruimte voor water en genieten van water zijn hierbij belangrijke thema's. Het is uw taak om ervoor te zorgen dat de inwoners van West-Overijssel nu en in de toekomst kunnen blijven leven met water en dit ook als zodanig ervaren. Een bestuurslidmaatschap bij ons waterschap vraagt om vaardigheden op het gebied van ambassadeurschap en een grote maatschappelijke betrokkenheid.

Ambassadeurschap
U legt over het waterschapsbeleid verantwoording af aan de maatschappij en werkt actief aan het vergroten van de externe gerichtheid van het waterschap. Verder werkt u aan een goede binding tussen het waterschap en de burgers en bedrijven in het gebied. U staat voor de genomen besluiten en kunt publiekelijk uitleggen hoe deze tot stand zijn gekomen. Hierin bent u integer, betrouwbaar, consequent en te allen tijde toegankelijk voor burgers en andere belanghebbenden.

Maatschappelijke betrokkenheid
U volgt maatschappelijke ontwikkelingen en bent in staat deze te vertalen naar het waterschapsbeleid. U ziet het als uw taak om het beleid samen met belangengroeperingen, burgers, medeoverheden, collega-bestuurders en de ambtelijke organisatie te realiseren. Hierbij is het van belang dat u netwerken kunt opzetten en onderhouden.

Wat verwachten wij van u?
Het Algemeen Bestuur (AB) bepaalt het beleid voor het Waterschap Groot Salland. Als AB-lid bent u zich ervan bewust dat dit beleid in belangrijke mate voortvloeit uit vastgestelde wettelijke kaders (nationale- en Europese regelgeving). Het Dagelijks Bestuur (DB) draagt samen met de ambtelijke organisatie zorg voor de beleidsvoorbereiding en -uitvoering. Ten opzichte van het DB, heeft het AB een controlerende rol.

In de huidige situatie wordt het AB via drie bestuurscommissies (Algemene ontwikkelingen, Waterkwantiteit en -keringen en Waterkwaliteit) vroegtijdig betrokken bij de voorbereiding van nieuw beleid. U bent als bestuurslid actief betrokken bij één van deze commissies. Daarnaast zijn er circa zes themabijeenkomsten per jaar die zijn bedoeld voor informatievoorziening, meningsvorming over en oriëntatie op nieuwe ontwikkelingen. Besluitvorming vindt altijd plaats in openbare vergaderingen (1 keer in de zes weken), waarbij individuele burgers of belangengroepen de gelegenheid hebben om in te spreken op onderwerpen die op de agenda staan.

Wat kunt u van het waterschap verwachten?
Een professionele ambtelijke organisatie staat achter en naast u. Zij treft de voorbereidingen die nodig zijn om uw taak als bestuurder zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. U kunt gebruik maken van de opleidingsmogelijkheden van het waterschap die speciaal voor waterschapsbestuurders worden ontwikkeld. Per maand ontvangt u voor uw werk als algemeen bestuurslid een maximale vergoeding van EUR 377,69 (bruto).

Wilt u meer weten?
Bezoek dan een van de twee voorlichtingsbijeenkomsten op 5 of 11 maart aanstaande of neem voor meer informatie contact op met Jacquelien Otten of Mirjam Beekman van de sectie Bestuurlijke Juridische zaken en Communicatie, tel: (038) 4557200.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl