Senternovem


Nieuws

08-04-2008 | Woonbron, Natuur en Milieu en de Woonbond: grote ambities met duurzaam wonen

Woningcorporatie Woonbron, de Stichting Natuur en Milieu en de Woonbond gaan zich gezamenlijk inzetten voor duurzaam wonen. Op 25 maart 2008 ondertekenden zij in aanwezigheid van minister Vogelaar (WWI) een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van milieu, gezondheid, woonlasten en bewonersparticipatie. Met de samenwerking willen de drie partijen de duurzaamheid in de woningsector bevorderen.

Zo legt Woonbron zich vast op een energiebesparingsdoelstelling van 3% voor het totale energieverbruik voor het wonen. Voor het woninggebonden energieverbruik, waarop de wooncorporatie rechtstreeks invloed heeft, betekent dat een besparingsdoelstelling van 4,7%. Daarmee is de ambitie van Woonbron meer dan twee keer zo hoog als de energiebesparingsdoelstellingen die het Rijk heeft geformuleerd voor de woningcorporaties. De ambitie is zelfs 3,5 keer hoger dan de toezegging over energiebesparing die Brancheorganisatie Aedes heeft gedaan in haar 'Bod aan de samenleving'. Bijzonder is eveneens de garantie van de wooncorporatie dat bij de energiebesparingsmaatregelen die zij uitvoert, de woonlasten van de huurders gemiddeld omlaag gaan.

De afspraken in de overeenkomst (download, 181 kB) zijn gegroepeerd rond vier thema's:

* Vermindering broeikaseffect: In tegenstelling tot de landelijke plannen, willen Woonbron, Natuur en Milieu en de Woonbond niet alleen de eenvoudige en zeer rendabele besparingsmaatregelen uitvoeren, maar ook meewerken aan innovatie. Dit vanuit de overtuiging dat vergaande vermindering nodig is en dat na uitvoeren van de eenvoudige maatregelen, het in een later stadium nog eens uitvoeren van een besparingsplan, niet meer mogelijk is. De woningen die in dit kader worden aangepakt gaan in één keer goed aangepakt worden. Om kennis te ontwikkelen enom ervaring op te doen, streven partijen ook naar pilotprojecten. Dit zijn projecten waarnieuwe technieken of bestaande technieken op een hoger niveau worden gerealiseerd, of waar de aanpak innovatief is. Opgedane kennis en ervaring wordt zowel binnen Woonbron als daarbuiten verspreid, om vertaald te worden naar beleid en navolging te vinden in andere projecten.

* Gebruik duurzame materialen: Tijdens de bouw en het in stand houden van woningen gaan jaarlijks zeer grotehoeveelheden producten om. Gedurende de gehele levensloop (van grondstofwinning totafvalverwerking) zorgen deze producten voor milieueffecten. De sloop van woningen genereert een afvalstroom waarbij, voor zover er hergebruikt wordt, hergebruik op een laagwaardig niveau plaatsvindt. Partijen komen overeen dat ze zich inzetten om de milieueffecten van materialen in de bouw terug te dringen. Hierbij moet aandacht komen voor de principes van 'cradle to cradle'.
* Verbetering gezondheid: In woningen staat de kwaliteit van het binnenmilieu onder druk. Dit heeft te maken met aanpassingen die in de loop der jaren aan de woningen zijn uitgevoerd, maar ook met nieuwe inzichten. Daar komt bij dat uitvoering van de huidige regelgeving geen garantie vormt voor een gezond binnenmilieu. Naast de gunstige (technische) randvoorwaarden voor een gezond binnenmilieu, is het nodig dat bewoners de beschikbare voorzieningen ook willen en kunnen benutten.
* Bewoners: Uitgangspunt voor dit thema zijn vier standpunten die de Woonbond in juni met zijn leden heeft vastgesteld. Hierbij zijn woonlastenbeheersing, inspraak en een actieve rol in het proces belangrijke uitgangspunten.

De overeenkomst bevat een groot aantal concrete afspraken. Woonbron wil dat in 2025 de CO2-uitstoot van haar woningen is gereduceerd met 50%. Verder wil de woningcorporatie de energielabels verbeteren, zoals die nu aan de woningen zijn toegekend. Daarnaast geeft Woonbron haar huurders het recht van initiatief, waarmee ze zelf voorstellen kunnen doen om energiemaatregelen te treffen.