Gemeente Geldermalsen

Plan voor negen windturbines bij knooppunt Deil

8 april 2008 - Er komen negen windturbines, met een ashoogte van 65 m, in het Molenveld op grondgebied van de gemeente Neerijnen ten zuid-oosten van het knooppunt Deil. Dat hebben de colleges van Neerijnen, Tiel en Geldermalsen vrijdag 4 april jl. in principe afgesproken met gedeputeerde mevr. A. van de Kolk van de provincie Gelderland. Het definitieve groene licht voor realisering van dit project moet worden gegeven door de gemeenteraad van de gemeente Neerijnen.

Binnen het grondgebied van de drie gemeenten is sprake van enkele zogenaamde zoekgebieden voor windenergie en er zijn ook initiatieven voor het plaatsen van windturbines op diverse locaties. Eerder kwamen de gemeenten al overeen, dat op hun gezamenlijke grondgebied slechts één locatie tot ontwikkeling gebracht zou mogen worden. Samen met de provincie is vervolgens onderzocht wat voor alle partijen een acceptabele keuze is.

Uitgangspunt was een opbrengst van minimaal 18 MW. Dit is de nog resterende taakstelling voor de gezamenlijke gemeenten binnen de Regio Rivierenland, die zijn overeengekomen om samen 40 MW windenergie te realiseren. Het beoogde windmolenpark krijgt turbines van 2,5 MW, zodat daarmee ruimschoots aan de taakstelling zal worden voldaan. Enkele uitvoeringsaspecten moeten nog wel nader worden bezien. Daarna kan de gemeente Neerijnen starten met de noodzakelijke procedures, zoals aanpassing van het bestemmingsplan en de vergunningen. Vanwege de levertijd voor de winturbines (momenteel ca. 2 jaar) zal het echter zeker nog 2,5 jaar duren voor met de oprichting ervan kan worden begonnen.

Indien, om wat voor reden dan ook, het plan voor de negen turbines niet door kan gaan, zullen de vier partijen opnieuw bij elkaar komen om af te spreken op welke wijze alsnog aan de resterende taakstelling van Regio Rivierenland (18 MW) kan worden voldaan.