TenneT


Voortgang reparatie NorNed-kabel

08-04-2008 Afgelopen dagen hebben Statnett en TenneT goede vooruitgang geboekt bij de reparatie van de NorNed-kabel tussen Noorwegen en Nederland. Op volle zee is, onder goede weersomstandigheden, opnieuw een joint (verbinding tussen twee kabeldelen) gemaakt. De voltooiing van de reparatiewerkzaamheden blijft de komende dagen volledig afhankelijk van de weerssituatie, de voorspellingen zijn echter goed.

Zodra alle reparatiewerkzaamheden succesvol zijn afgerond, zal de NorNed kabel worden getest om een betrouwbare infrastructuur voor de markt te kunnen garanderen. Het testprogramma bestaat uit een laagvermogentest en aansluitend een hoogvermogenstoets. De laagvermogenstest toetst de basisfunctionaliteit van de NorNed kabel. De hoogvermogenstoets dient om een stabiele infrastructuur en gecontroleerde 700 MW transmissie te borgen. TenneT en Statnett kondigen de start van beide testen aan in een nieuwsbericht op hun websites.

Als de interconnectie volledig beschikbaar is voor de markt, willen TenneT en Statnett de NorNed-kabel officieel in gebruik nemen tijdens een ceremonieel openingsfeest. Externe factoren, zoals slecht weer, maken dat het op dit moment onzeker is wanneer de NorNed-kabel precies wordt gelanceerd. Daarom hebben TenneT en Statnett besloten de formele ingebruikname van de kabel na de zomer van 2008 te vieren als het NorNed-project volledig is afgerond.