Rechtbank 's-Hertogenbosch


Celstraf en taakstraf voor heling schilderij van Gogh

âs-Hertogenbosch, 8 april 2008 â Het gerechtshof âs-Hertogenbosch heeft twee mannen van 27 en 35 jaar veroordeeld voor het opzettelijk helen van een gestolen schilderij van Vincent van Gogh âDe Geknotte Berkenboomâ.

De 27-jarige man kreeg 18 maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Het hof heeft bij de bepaling van de straf rekening gehouden met de aard en de aanzienlijke waarde van het schilderij. Daarnaast heeft het hof strafverzwarend mee laten wegen dat hij enkel uit winstbejag heeft gehandeld en het hem om het even was waar het schilderij terecht zou komen.

De 35âjarige man kreeg een lagere straf opgelegd, te weten 9 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. Het hof overweegt dat de verdachte het schilderij slechts een korte tijd in bezit heeft gehad, dat door het handelen van de verdachte het schilderij weer in het bezit is gekomen van de eigenaar en dat hij de koopsom van 80.000 euro niet voor zichzelf wilde gehouden, maar aan zijn de medeverdachte wilde overgedragen.

LJ Nummers

BC8841
BC8843

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 8 april 2008 Naar boven