Gemeente Midden Delftland


---

Resultaten Groenfonds

---

Resultaten Groenfonds Midden-Delfland zichtbaar (08-04-2008)

Resultaten Groenfonds Midden-Delfland zichtbaar

De pragmatische aanpak van het Groenfonds Midden-Delfland heeft de afgelopen twee jaar al duidelijk goede resultaten opgeleverd. De raadsleden van de drie deelnemende gemeenten aan dit unieke fonds - Delft, Den Haag en Midden-Delfland - gaan op zaterdagochtend 12 april met eigen ogen zien wat de financiële ondersteuning door het Groenfonds in de praktijk heeft opgeleverd. Daarvoor is als locatie de historische boerderij van de familie Van 't Hoog nabij Schipluiden gekozen. De excursie wordt afgesloten met een wandeling door de polder.

Het Groenfonds Midden-Delfland is in 2006 opgericht met als doel het behoud van het eeuwenoude agrarische cultuurlandschap in Midden-Delfland. Daarnaast speelt ook het versterken van de relatie tussen stad en land een belangrijke rol. Er gaat dus niet alleen geld naar natuur en landschap (zoals de bescherming van de weidevogels en het onderhoud van oude boerderijen), maar ook naar recreatie en educatie op en rond de boerderij (zoals het ontvangen van schoolklassen uit de stad). Het Groenfonds Midden-Delfland draagt hiermee bij aan de kwaliteit van Midden-Delfland als binnentuin voor de omliggende steden.

Het Groenfonds Midden-Delfland ziet de melkveehouderij als pijler van het agrarische cultuurlandschap. Uitgangspunt van het fonds is daarom om de boeren op een directe manier te belonen voor hun milieuvriendelijke acties. De `groene diensten' van de boeren zijn gekwalificeerd volgens een bepaald puntensysteem dat als eerste in Nederland goedgekeurd is door de Europese Commissie. Het aantal punten dat aan een dienst wordt toegekend vertegenwoordigt een zeker bedrag in euro's. Het blijkt dat deze manier van belonen door het Groenfonds een succesvolle stimulans is voor de boeren. In korte tijd zijn er al zoden aan de dijk gezet te zijn.

---