Gemeente Maasgouw


Bestrijding processierups 2008

De processierups heeft vorig jaar voor veel overlast gezorgd. Om er voor te zorgen dat de rupsen dit jaar niet meer de kans krijgen de vervelende brandharen te ontwikkelen, gaat gemeente Maasgouw de bestrijding in eigen hand nemen. Door de aanschaf van een eigen professionele installatie kan de gemeente voortaan zelf het tijdstip van de bestrijding bepalen.

Ook is er in Midden-Limburg een werkgroep samengesteld die de bestrijding van de processierups coördineert en begeleidt. Deze werkgroep heeft een deskundig bedrijf ingeschakeld dat in het voorjaar voor de Midden-Limburgse gemeenten de ontwikkeling van de processierups volgt. Zo kan het optimale tijdstip van bestrijding worden bepaald.

Uit onderzoek is gebleken dat de jonge rupsen al in het eerste stadium van hun ontwikkeling eten van de ontluikende bladknoppen van eikenbomen. Het is dus mogelijk dat de bomen al bespoten moeten worden zodra het blad begint uit te lopen. Indien nodig vindt er binnen 10 dagen een tweede bespuitingsronde plaats. Voor de bestrijding wordt gebruikt gemaakt van het biologische middel Xentari.

Om de periode van bespuiting zo kort mogelijk te houden is het wenselijk dat de werkzaamheden niet alleen overdag maar ook vroeg in de ochtend of later in de avond worden uitgevoerd. Wij vragen uw begrip hiervoor.

De gemeente Maasgouw is ook bereid om de processierups in bomen van particulieren te bestrijden. De kosten zijn daarbij onder andere afhankelijk van aanrijtijd en bereikbaarheid. Het maximumtarief voor de eerste boom bedraagt EUR 40,- en voor elke volgende boom EUR 20,--. De bomen moeten wel voor een traktor met spuitinstallatie bereikbaar zijn en de gemeente aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade door het uitvoeren van de bestrijding.
Komt u na de bestrijding toch nog nesten tegen of wenst u meer informatie over de bestrijding van de processierups, dan kunt u bellen met de heer F. Richter, bereikbaar via telefoonnummer (0475) 85 25 00.
* Publiekscentrum

* Markt 36 Maasbracht

* Telefoon 0475 85 25 00