Gemeente Ede

nummer 069 / Ede, 8 april 2008

Stichting Binnenstadsmanagement wil af van free riders Reclameheffing als ondernemers daarom vragen

Het bestuur van Stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBE) heeft de gemeenteraad van Ede gevraagd om in het centrum reclamebelasting in te voeren. De opbrengst van die belasting zou naar de stichting moeten gaan. Die kan dat geld weer gebruiken voor de promotie van Ede-Centrum. De reclamebelasting zou in de plaats moeten komen van de vrijwillige bijdrage die nu veel ondernemers in het centrum betalen aan de SBE.

Een groot aantal ondernemers in het centrum draagt bij aan de activiteiten van SBE en daarmee aan de verbetering van het verblijfsklimaat en de versterking van de concurrentiepositie van Ede Centrum. Er zijn echter nog tientallen ondernemers die afzien van lidmaatschap. Dit betekent dat deze ondernemers, die niet aangesloten zijn bij een winkeliersvereniging en die niet bijdragen aan de versterking van het Centrum, wel profiteren van de verschillende activiteiten, zoals evenementen, Sinterklaasintocht, de sfeerverlichting. Wanneer deze ondernemers ook zouden bijdragen zou SBE over veel meer geld kunnen beschikken voor een schoon, heel en veilig én een aantrekkelijk winkelgebied.

Met een instrument als reclameheffing betalen ondernemers in een vooraf vastgesteld gebied jaarlijks een vast bedrag voor het voeren van reclame. Dit bedrag vloeit na aftrek van kosten weer terug naar een ondernemersfonds. Binnen dit ondernemersfonds is de medezeggenschap van de ondernemers geregeld, zodat zij allen mee kunnen beslissen over de besteding van de middelen.

Het College van B&W stelt de gemeenteraad voor in principe mee te werken aan het verzoek van de SBE. Voorwaarde is wel dat een meerderheid van de ondernemers zich voor invoering uitspreekt. De gemeente zal daartoe een referendum onder de ondernemers organiseren. Daarnaast zal de SBE een deugdelijke structuur van het Ondernemersfonds uit moeten werken.

---