Partij van de Arbeid

Paul Kalma en de Wibautlezing

08-04-2008 01:21

De PvdA moet meer opkomen voor grote groepen werknemers die het slachtoffer worden van de globalisering. Er moeten regels en afspraken komen die ondernemingen dwingen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. PvdA-Kamerlid Paul Kalma zei dat
zaterdag in zijn Wibautlezing Partij van de A?

Kalma pleitte in zijn Wibautlezing, die hij uitsprak op het Festival van het Binnenlands Bestuur in Arnhem, voor een nieuwe rechtsorde van de arbeid, die economische en sociale vooruitgang weer helpt verzoenen. De globalisering heeft de positie van werknemers, ook de hoger geschoolden onder hen, kwetsbaarder gemaakt. De sociale bescherming van werknemers is de laatste jaren afgenomen, hun rechten staan onder druk. Onze sociaal-democratische beginselen: een ontwikkeld arbeidsrecht, afdoende sociale bescherming en rechtvaardige inkomensverhoudingen, zijn in het geding, aldus Kalma.

De PvdA moet zich weer intensiever met de economische orde gaan bezighouden. Nodig is volgens hem een felle en consequente bestrijding van de achterstelling en uitbuiting die zich in de onderste regionen van de arbeidsmarkt steeds meer manifesteren. Voorts veel meer nadruk op de kwaliteit van de arbeid, op medezeggenschap en op de combinatie van werk en zorg, opvoeding en scholing. Kalma vindt dat de PvdA ook de strijd tegen ongerechtvaardigde inkomensverschillen weer een belangrijke plaats in haar programma moet geven.

Voor de volledige speech van Paul Kalma kunt u hier klikken.