Ministerie van Defensie

08-04-2008
Veronderstelde aanwezigheid Nederlandse militairen in Noord-Irak Ondertekenaar: Minister van Defensie

Tijdens de Regeling van werkzaamheden van 1 april jl. heeft het lid Pechtold verzocht om een reactie op een uitzending van het radioprogramma Argos. In de uitzending van 28 maart jl. werd gesteld dat Nederlandse militairen in maart 2003 operaties zouden hebben uitgevoerd in Noord-Irak. Dit zou verband hebben gehouden met de toenmalige inzet van Patriot-eenheden in Turkije. Naar aanleiding van dit verzoek bericht ik u als volgt.

De Kamer is meermalen geïnformeerd, schriftelijk en mondeling, dat er geen sprake is geweest van de inzet van Nederlandse militairen in Irak in de genoemde periode. Een vroeg voorbeeld hiervan is de beantwoording door mijn ambtsvoorganger op 2 april 2003 van een schriftelijke vraag van het lid Van Bommel, waarbij het antwoord luidde: âEr hebben geen Nederlandse militaire eenheden deelgenomen aan operaties op het grondgebied van Irakâ (Handelingen TK 2002-2003, aanhangsel 1042). Dit geldt dus ook voor operaties in verband met de inzet van Patriot-eenheden in Turkije.

Ik merk verder op dat het lid Pechtold in zijn verzoek tijdens de Regeling verwees naar uitlatingen die in de uitzending van 28 maart jl. zouden zijn toegeschreven aan een anonieme âhoge Nederlandse militairâ. In de uitzending werd echter gewag gemaakt van een anonieme bron âhoog in Nederlandse defensiekringenâ. Het is mij onbekend wie hiermee wordt bedoeld.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

E. van Middelkoop