Partij van de Arbeid

PvdA presenteert Waddenplan

08-04-2008 01:16

Morgen neemt minister Jacqueline Cramer het 'Waddenpuntenplan' van PvdA Tweede-Kamerlid Lutz Jacobi in ontvangst. Hierin staat beschreven wat volgens de PvdA op de Wadden moet gebeuren. Jacobi: 'Centraal staat de harmonie tussen mens en natuur. We willen natuurbehoud en recreatie combineren.'

Mens en natuur
Natuur en visserij, veiligheid, zorg, wonen, recreatie, duurzaamheid en energie zijn de themas van het Waddenpuntenplan. PvdA-Tweede Kamerlid Lutz Jacobi: Centraal staat de harmonie tussen mens en natuur. We willen natuurbehoud en recreatie combineren. Het behoud en herstel van de unieke natuur van het Wad heeft een hoge prioriteit. Er zijn veel verschillende overheden en andere instanties betrokken bij het Waddengebied. Dat leidt tot onduidelijkheid en gebrekkige handhaving. In één plan staat nu wat beter moet.

Betaalbaar wonen
De PvdA maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van wonen op de Waddeneilanden. Jacobi: Ook starters moeten een woning op de eilanden kunnen vinden. Het functioneren van gemeenschappen komt onder druk te staan als de eigen jeugd geen woning meer kan vinden. Vandaar dat gemeenten een socialer woningbouwbeleid moeten voeren voor huur- en koopwoningen. Maar de betaalbaarheid is ook een aandachtspunt bij het toerisme: we willen niet dat vakantiehuisjes alleen nog te betalen zijn voor de rijken. Daarom bepleit de PvdA onder andere dat er geen drastische erfpachtverhogingen meer komen die vervolgens worden doorberekend aan vakantiegangers.

Zorg op de wadden
Daarnaast vraagt de PvdA aandacht voor de kwaliteit van de zorg op de Waddeneilanden. De geïsoleerde ligging van de eilanden maakt het ingewikkeld om overal dezelfde gezondheidszorg te kunnen bieden. Toch moet dat wel, aldus Jacobi. Zo moeten reddingsboten een zwaailicht kunnen voeren om zo veiliger en sneller hulp bieden bij het redden van drenkelingen of wanneer patiënten met spoed moeten worden vervoerd naar een ziekenhuis op de vaste wal. Ook moet goed worden gekeken naar een goede lokatie van de reddingshelikopter.

Waddentour
Het puntenplan vloeit voort uit de PvdA-Waddentour: een reeks bezoeken aan Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland en Texel. Jacobi: We hebben veel mensen gesproken die op de Waddeneilanden wonen en werken. Daardoor hebben we een goed beeld gekregen van wat er speelt en wat er moet gebeuren op het Wad.

Lees het Waddenpuntenplan >