Provincie Utrecht

Provincie Utrecht investeert in binnenvaarthaven Lage Weide

8-4-2008 -

Méér transport over water: goed voor de bereikbaarheid, de economie en het milieu

Zwaar transport over water kan vanaf 2012 dieper doordringen in Utrecht. Daarvoor gaat de provincie ruim 1 miljoen euro investeren in het uitdiepen van de havens van Lage Weide. Moderne binnenvaartschepen krijgen zo de kans om goederen over te slaan voor transport over weg en spoor.

Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht wil met deze financiële injectie Lage Weide ontwikkelen tot een volwaardige binnenvaarthaven. De mogelijkheden voor schepen om aan te meren bij dit grootste bedrijventerrein in de provincie Utrecht worden nu nog onvoldoende benut. Lage Weide is door Rijkswaterstaat vrijgegeven voor schepen met een diepgang van maximaal vier meter. In de praktijk kunnen schepen met een dergelijk tonnage echter nauwelijks gebruikmaken van de bijzondere overslagfaciliteiten van Lage Weide. Op cruciale locaties, zoals bij de invaart naar de havens vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal en bij de kades, is de feitelijke diepgang ver onder de maat.

De gemeente Utrecht werkt sinds 2007 aan verbetering van het bedrijventerrein. De kades bij het kanaal worden momenteel versterkt, de toegang tot de havens verbreed en er komen ligplaatsen voor schepen die wachten om te laden en te lossen. Voor deze maatregelen en overige verbeteringen van het nabijgelegen bedrijventerrein heeft de provincie eerder 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Lage Weide als Utrechtse Blue Port
Het college van GS ziet deze investering in het uitdiepen van de havens als een logische vervolgstap. De provincie werkt aan een stimuleringsprogramma "Blue Ports" voor de ontwikkeling van Utrechtse binnenvaarthavens. Lage Weide is in dit programma een belangrijke locatie, vanwege het multimodale karakter van het bedrijventerrein. Lage Weide wordt immers ontsloten door weg, water en spoor.

Voor transport over water liggen nog veel mogelijkheden op Lage Weide. In 2001 verliep een kwart deel van al het transport van en naar dit bedrijventerrein over het water. Zowel de gevestigde bedrijven als de overheid verwachten dat vervoer over water hier de komende jaren sterk zal toenemen. De schepen die nu laden en lossen zijn dagelijks goed voor 1200 vrachtladingen. Om meer overslag van goederen te realiseren, lopen er op Lage Weide vervolgacties voor de aanleg van een tweede kraan voor verplaatsing van containers, de realisatie van een centraal verzamelpunt voor bouwmaterialen, palletvervoer vanaf Lage Weide voor de levensmiddelendetailhandel en overslag op het spoor.

Gevolgen voor bedrijven en leefomgeving
Meer transport over water zorgt niet alleen voor economische spin off. Daarmee wordt ook het drukke verkeer op de Ring rondom Utrecht ontlast, dat tijdens de spits regelmatig vastloopt. Lage Weide heeft als Blue Port bovendien een positief effect op de luchtkwaliteit. De nabijgelegen Amsterdamse straatweg staat nu op de lijst van de 400 meest vervuilde straten van Nederland. Minder uitstoot van uitlaatgassen door vrachtwagens in de directe omgeving zal daar verandering in kunnen brengen.

De totale kosten van het uitdiepen van de havens bij Lage Weide bedragen ongeveer 6,5 miljoen euro. De gemeente Utrecht wil dit voorbereidende werkzaamheden voor dit project starten in de zomer van 2008, zodra de versterkte kades gereed zijn.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196