Gemeente Hilversum

Schaken en dammen in open lucht

7 april 2008
Hilversum staat in het brandpunt van de denksporten. Op het Media Park wordt voor de derde achtereenvolgende keer het Nederlands kampioenschappen schaken gehouden. Visueel gehandicapten betwisten elkaar op dezelfde locatie de nationale damtitel en aanstaande zaterdag wordt in het centrum van Hilversum het grote denksportevenement `Hilversum Denkt' gehouden.

Het NK schaken verhuist volgend jaar naar een andere gemeente. Als blijvende herinnering aan de drie NK's schaken in Hilversum boden enkele sponsors de gemeente twee vaste schaak- en één damtafel aan. Die hebben een plek gekregen op het pleintje bij C&A in de Kerkstraat. Vorige week dinsdag werden ze officieel in gebruik genomen door internationaal meester Hans Böhm en Nederlands kampioen dammen Kees Thijssen. Zij speelden partijen tegen iedereen die dat wilde. Sportwethouder Jan Rensen was erg in zijn nopjes met de aanwinsten.

"In landen om ons heen is schaken en dammen in de open lucht een fenomeen", aldus Hans Böhm. "Op vele dorpspleinen en in parken wordt hartstochtelijk gespeeld. Ook toeschouwers doen mee, geven ongevraagd advies. Ze maken van het spel een levendig gebeuren". De tafels hebben een blad van natuursteen met kleurcontrasten: glimmend zwart en mat grijs. De namen van sponsors TCN Media Park, Kroymans en de stichting kwamUtegen zijn in de tafels gegraveerd. Nike heeft ook bijgedragen aan de totstandkoming van deze denksporttafels voor Hilversum. Bij elke tafel staan twee stoelen met een houten zitting en alles is verankerd in de grond.

Damschijven en schaakstukken zijn tegen borg af te halen bij lunchroom Van Drimmelen of bij Plantage Boekhandel.