Gemeente Hilversum

Bijeenkomsten van De Raad 2 april

7 april 2008
In De Discussie kwam onder meer aan de orde:
De Jaarverslagen commissie voor Welstand en Monumenten 2006 en 2007. Die gaan met een positief advies naar de gemeenteraad. Bij de behandeling van de Herziene Welstandsnota is gediscussieerd over de vraag of in Hilversum niet volgens één bepaalde architectonische richting, te modernistisch, wordt gebouwd. De raadsleden hebben aangegeven veel waarde te hechten aan voldoende groen in de omgeving en aan samenhang in de bebouwing in Hilversum. Met betrekking tot dat laatste punt kan bijvoorbeeld een stadsbouwmeester oplossing bieden. De raad wordt dan ook geadviseerd om het college opdracht te geven dit te gaan onderzoeken.

De Enquête Leerlingenvervoer is gehouden onder ouders en scholen die gebruik maken van leerlingenvervoer. De gemiddelde cijfers die uit de enquête komen, zijn niet slecht. Opvallend is dat er tussen de scholen onderling veel verschillen zijn. De wethouder gaat nog in gesprek met scholen die op onderdelen een erg lage score hebben ingevuld.

Het ziet er naar uit dat Hilversum een Huurteam krijgt. Dit team geeft gratis ondersteuning aan huurders die een conflict hebben met hun verhuurder. Het desbetreffende voorstel gaat met een positief advies naar de raad.

Er was weer een reeks van vragen aan het college. Een aantal had betrekking op portefeuilles van wethouder Ton Roerig. Die kon ze echter niet beantwoorden omdat hij op dat moment deelnam aan de andere bijeenkomst van De Discussie elders in het raadhuis. Deze vragen worden nu schriftelijk beantwoord.
Naar aanleiding van vragen van SP antwoordde wethouder Ben Hammer dat de wachtlijsten voor de thuiszorg weliswaar korter zijn geworden, maar nog wel bestaan omdat de thuiszorg met personeelsgebrek kampt.

In Het Besluit werd gedebatteerd over het Sociaal Pension De Cocon aan de Neuweg. Laat op de woensdagavond ging de gemeenteraad akkoord met de vestiging van de Cocon aan de Neuweg. Tegen waren VVD, LH en DLPH. In het debat passeerden de voorwaarden nog eens de revue. Er komt een buurtconciërge die toezicht houdt op de nabijgelegen kinderspeelplaats. Een beheersplan moet overlast voorkomen. Dat wordt geregeld in een sociaal convenant waarin de gemeente en de buurt afspraken maken. Dat gebeurt onder leiding van een onafhankelijke procesbegeleider. De raad wordt van dit proces op de hoogte gehouden. Voor daklozen, die niet in de Cocon thuishoren komt alternatieve opvang elders in Hilversum. Tenslotte wordt de opening van de Cocon uitgesteld tot 1 juli dit jaar.

Een motie van de VVD waarin het college werd gevraagd een heroverweging van de eerdere besluitvorming voor te bereiden kreeg bij een hoofdelijke stemming alleen steun van de aanwezige VVD-raadsleden.

De Verordening en het krediet aanvraag particuliere woningverbetering 2008 Over 't Spoor kreeg de instemming van de gehele raad. Vierhonderd eigenaren in de wijk kunnen met ondersteuning van de gemeente hun woning (laten) opknappen. De gehele gemeenteraad ging ook akkoord met een amendement van CDA, PvdA, GL en DLPH. Eigenaren mogen nu kleine schilder- en isolatiewerkzaamheden zelf uitvoeren. Dat kan een stimulans zijn om het energieverbruik te verlagen. Een motie van de VVD om een garantie te bewerkstelligen voor de bedragen die de gemeente beschikbaar stelt, kreeg alleen de steun van de VVD, LH en DLPH en dat was niet genoeg.